Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 6. 17:26 Forrás: telex.hu

Ezek a cégek kaszáltak nagyot az állami Covid-beszerzéseken

A legtöbb cég megszenvedte a koronavírus járványt, azonban néhány akadt, akik nagyot kaszáltak az elmúlt időszakban. Voltak olyanok, akik gazdasági teljesítményüknek köszönhették gyarapodásukat, de számos akadt, amelyek nagy állami beszerzéseket csíptek meg a járvánnyal összefüggésben.

Hirdetés

Az utóbbiak cégek tavalyi teljesítményét nézte az a Telex. Ahogy írják, a magyar állam 2020 folyamán milliárdokért vásárolt be nagy értékben a Covid elleni védekezés jegyében, maszkokat, lélegeztetőgépeket, vakcinákat. Ezeket a bizniszeket többnyire közvetítőcégek bevonásával bonyolították le, és bizony előfordultak durva túlárazások is. Annyira, hogy az unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzleteket.

A tavalyi év eredményeit mutató beszámolók nyilvánossá válásával a Telex megnézte, hogy melyik cégnek mennyire jött be az élet.

Fourcardinal Tanácsadó Kft.

A fontos NER-emberekhez szálon kötődő vállalkozás 17 milliárd forintos szerződést kötött például lélegeztetőgépek behozatalára, és az állami bizniszeknek meg is lett az eredménye: a Fourcardinal ey év alatt 216-szorosára növelte árbevételét, 49,5 milliárd forint folyt be hozzá.

OTT-One Nyrt.

2020-ban több mint 12 milliárd forint értékben szállított az államnak lélegeztetőgépeket. Árbevétele az állami megrendelések révén az előző évhez képest jelentősen nőtt az első három negyedévben (2019-nek ugyanebben az időszakában még csak 2,9 milliárd forint volt).

Pro Concept Kft.

Ennek a cégnek, amely 79 millió euró értékben szállított lélegeztetőgépeket és egyéb egészségügyi felszereléseket Magyarországra egy férfi. A cég árbevétele 2019-ben 3,8 milliárd forint volt, ez 2020-ra 35,4 milliárdra szökkent. Azonban míg 2019-ben 2,9 milliárd, 2020-ban 3,1 milliárd forint volt a Pro Concept adózás előtti eredménye.

Medirex Zrt.

Ezzel a céggel 14,87 milliárd forintértékben szerződött az állam, az összeg fejében mindenféle egészségügyi beszerzést kellett végrehajtani (infúziós pumpák, maszkok, stb.). Az állami szerződésnek köszönhetően egy év alatt megnégyszerezték árbevételüket. A 2019-es 5,46 milliárd után 2020-ban 21,26 milliárd lett ez az összeg, a profit pedig ennél nagyobb mértékben nőtt, 505 millió forintról 6,72 milliárd forintra.

TBÉSZ Távközlési és Biztosítóberendezési, Építő és Szolgáltató Zrt.

A cég 3,69 milliárd forint értékben hozott be maszkokat. Az állami üzlet meg is dobta szépen a bevételi oldalt, a 2019-es 2,36 milliárdról 5,91 milliárdra ment fel 2020-ra. A cég azonban nem tudott igazán profitálni ebből, a sok befolyó pénzt elvitték a ráfordítások, az adózás előtti eredmény szerény 7 millió forint lett, a tavalyinál is kevesebb.

Limitless Medical Kft.

A tavaly újonnan alapított cég rögtön nagyot kaszálhatott egy 2,19 milliárd forintos állami lélegeztetőgép-beszerzéssel. Bevételét ugyanakkor nem csak ez tornázta fel, hiszen a beszámoló szerint 6,54 milliárd forint lett, amiből 970 millió forint adózás előtti eredmény maradt fenn.

Celitron Medical Technologies Kft.

Ez a cég kilóg a sorból annyiban, hogy saját gyártású lélegezetetőgépeket szállított az államnak, váci üzemükben ezer darabot készítettek erre a célra 29 millió euró értékben. Tavaly szeptemberre, amikor átvehette a gépeket a KKM, már halmokban álltak a tavaszi pánikszerű beszerzés keretében külföldről behozott lélegeztetőgépek raktárakban. A Celitron mindenesetre szépen feltornázta a bevételét, a 2019-es 1,06 milliárdról 10,46 milliárdra. Az eredmény is jócskán javult, míg egy évvel korábban -199 millió forint volt, 2020-ban már 2,6 milliárd maradt adózás előtt.

Endo-Plus-Service Kft.

A Mészáros Lőrinc-közeli szombathelyi focicsapat támogatójaként is szereplő cég 1,21 milliárd forintos keretösszegű szerződést kötött, orvosi műszerek üzembe helyezését vállalták. A vállalkozás árbevétele 2019-ről 2020-ra több mint a duplájára nőtt, 3,83 milliárd forint volt tavaly. Igaz, másokhoz hasonlóan itt sem látszik, hogy olyan nagyot tudott volna ebből a volumennövekedésből profitálni, az eredmény csak 237 millió forint lett a korábbi 127 millió forint után.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszerzés egészségügyi maszk lélegeztetőgép
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés