Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 5. 10:34

Így látják a jelölteket az ellenzéki szavazók: Jakab elszámoltatná Orbánt, Karácsony kompromisszumkész

Friss kutatási eredmények jelentek meg a két legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltről. Eddig is tudtuk, hogy ők ketten nagyon más karakterű politikusok, most kiderült, hogy az ellenzéki választók többsége miben látja a különbséget.

Hirdetés

A Civitas Intézet májusban arról kérdezte meg az ellenzéki szavazókat, hogy milyen tulajdonságokat tartanak inkább jellemzőnek Jakab Péterre és Karácsony Gergelyre. A válaszadók 22 tulajdonsággal kapcsolatban kellett eldönteniük, hogy melyik miniszterelnökre igazak, illetve mondhatták azt is, hogy mindkettőre, vagy egyikre sem.

Ami se Jakabra, se Karácsonyra nem jellemző

A válaszadók 62 százaléka szerint egyik miniszterelnök-jelölt sem korrupt, 63 százalékuk pedig egyiküket sem tartja lustának. Ebben a két kérdésben ítélték meg a leginkább hasonlóan a két politikust. Továbbá a többség szerint egyikük sem fél Orbán Viktortól (51 százalék) és egyikük sem határozatlan (52 százalék). Az utóbbi két jellemző kapcsán azonban kisebb volt az egyetértés, ugyanis több mint 30 százalék mindkettő Karácsony Gergelyt említette a válaszadáskor.

Ami inkább Jakab Péterre jellemző

53 százalék szerint inkább Jakab Péterre igaz, hogy elszámoltatná Orbán Viktort, 52 százalék szerint ő tudná legyőzni a miniszterelnököt egy vitában és 47 százalék szerint neki van nagyobb esélye legyőzni a kormányfőt a választáson. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje az ellenzékiek többsége szerint erős, dinamikus, bátor és jól beszél.

Ami inkább Karácsony Gergelyre jellemző

Az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjére jellemző inkább az, hogy kompromisszumkész (63 százalék), EU–párti (39 százalék) és kiáll a melegek mellett (55 százalék). Karácsony Gergelyt valamivel többen tartják jó vezetőnek, mint Jakabot (39 százalék) és többen gondolják róla, hogy képes lenne kormányozni (32 százalék).

Böngéssze ön is a kutatás részletes eredményeit!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Civitas ellenzék ellenzéki összefogás előválasztás felmérés Jakab Péter Karácsony Gergely közvélemény-kutatás kutatás miniszterelnök-jelölt választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés