Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Első regény hetvenévesen? Miért ne?! – Bak Róbert ajánlja Barna Imre Kérdezd meg tőle című kötetét
Művház 2021. június 5. 09:49

Első regény hetvenévesen? Miért ne?! – Bak Róbert ajánlja Barna Imre Kérdezd meg tőle című kötetét


Hirdetés

Bár Barna Imre neve évtizedek óta ismerős lehet a hazai irodalombarátoknak, hiszen jó negyven éven keresztül szolgálta az Európa kiadót, és ezalatt lefordított számtalan zseniális és emlékezetes művet – hozzá köthető például a Zabhegyező, vagyis most már a Rozsban a fogó új fordítása –, valamint ő tekinthető Umberto Eco örökös „magyar hangjának” is, de azt eddig még csak nem is sejthettük, hogy regényírónak is egészen kiváló. Ugyanis ezzel a ténnyel csak most, a szerző hetvenedik születésnapja és az első regénye megjelenése kapcsán szembesülhettünk.

A Kérdezd meg tőle egy első ránézésre csalókán egyszerűnek tűnő mű, amely hiába állít középpontba olyan már számtalanszor és számtalan helyen feldolgozott témákat, mint a zsidó identitás kérdése vagy a II. világháború borzalmainak bemutatása, ám elbeszélés- és megközelítésmódja, az energiája és sodró lendülete, illetve a páratlan közérthetősége gondoskodik arról, hogy Barna regénye nem csak 2021 legfelkapottabb, de egyben legjobb hazai kötetei között is helyet kaphasson.

A könyv java részében fiatalságának történetét meséli el nekünk a származása miatt folyamatosan a magyar–zsidó–orosz hármasidentitás között őrlődő Barabás Endre, ám azzal már az első lapokon tisztában lehetünk, hogy az elénk kerülő szöveget azonban nem az elbeszélő, hanem az ő fia jegyzi le nekünk. Mégpedig az a fiú, aki szintén szeretné megtalálni a maga identitását, és aki a rövid, közbeékelt, dőlt betűs dialógusokban gyakran szembesíti az apját történetének pontatlanságaival, a bennük szereplő hihetetlen, sőt bizonyítottan valótlan dolgokkal, ám szerencsére a derék papát (ahogy minden bizonnyal a legtöbb olvasót sem) nem érdeklik ezek a közbevetések, ha nem hiszed, kérdezd meg tőle – itt bármelyik a sztoriban ismert szereplőre gondol –, és már folytatja is tovább. Ennél jobbat pedig nem is tehetne, hiszen – a paradox módon a szövegben a gyakran hitetlen fia által életre keltett – Barabás Endre a közelmúlt magyar irodalmának egyik legjobb és hallgatóját leginkább magával ragadó mesélője.

De hogy a meséről, a történetről is szóljak pár szót: Barabás Endre zsidó származású édesapja az I. világháború során orosz hadifogságba esik, hogy aztán évekig tartó raboskodása végén egy orosz feleséggel, és a kis Andrejjel / Endrével érkezzen haza a rokonok legnagyobb döbbenetére. Ennek köszönhetően Endre persze sosem tudja, hogy neki mi is lenne a valódi és megmásíthatatlan identitása. Az apja szerint zsidó, az anyja szerint orosz, a közvetlen környezete szerint magyar. Ám ahogy sejthető, a II. világháború közeledtével és a szélsőjobb előretörésével már mindenki a zsidót látja benne, így kerül munkaszolgálatosként előbb a Vajdaságba, majd Ukrajnában, hogy különböző kalandok és szörnyűségek átélése után végül orosz fogságba essen. Ez az orosz fogság azonban gyakorlatilag különbözik szinte mindentől, amit ebben a témában olvashattunk (gondoljunk csak Salamov vagy Szolzsenyicin lágertörténeteire), hiszen nagyon úgy tűnik, hogy Barabás bármit tesz – legyen az a lehető legostobább, legmeggondolatlanabb dolog –, egyszerűen nem tud rosszul kijönni belőle, és odáig jut, hogy végül még kimagasló lágerkarriert is befut zsidóként egy németekkel teli táborban... Ez utóbbi vonás nekem egy kis Forrest Gump érzést adott a kötetnek, ám ezt itt a lehető legpozitívabb értelemben gondolom.

A Kérdezd meg tőle ennek tükrében természetesen nem tekinthető teljesen autentikus dokumentumregénynek, amelyből egy az egyben megismerhetnénk a Szovjetunióba kerülő átlagos magyar hadifogoly sorsát, de azt azonnal hozzá kell tennem, hogy egy pillanatra sem is kíván ennek látszani. Hiszen ez a történet végig megmarad Barabás Endre izgalmas, lebilincselő és érdekfeszítő meséjének, amit tátott szájjal figyelhet a hallgatósága, akik egy pillanatig sem bánják, ha az, amit hallanak, esetleg nem a legteljesebb és megkérdőjelezhetetlen igazság. Összességében azt kell mondanom, hogy Barna Imre debütáló kötete az utóbbi idők egyik legmeggyőzőbb első regénye, így csak remélni tudom, hogy sokan felfedezik maguknak.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Barna Imre
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés