Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: milliárdos árbevételkiesés siklatta ki az SZKT gazdálkodását
Szegeden 2021. június 4. 18:14

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: milliárdos árbevételkiesés siklatta ki az SZKT gazdálkodását

Közel egy milliárd forint bevételkiesést szenvedett el tavaly Szeged közlekedési társasága a járvány és az azzal kapcsolatos kormányzati intézkedések miatt. Az SZKT csak úgy tudta átvészelni a tavalyi évet, hogy több beruházást is leállítottak, de még így jelentős veszteséggel zárt.

Hirdetés

A szegedi városi tulajdonú cégek közül a Szegedi Közlekedési Kft.-t érintette a legsúlyosabban a koronavírus-járvány – olvasható a cég közgyűlés számára készített beszámolójában.

A járvány miatt jelentősen megcsappant az utasok száma, és ennek következtében a menetdíj bevétel is.

A villamosok 13 millió 457 ezer kilométerrel, a trolik 14 millió 596 ezer kilométerrel kevesebbet futottak ugyan, mint egy évvel korábban, de az így keletkezett költségmegtakarítás sem tudta kompenzálni a nagyfokú bevételkiesést. A szegedi utasok ugyanis  31 százalékkal kevesebb jegyet váltottak, valamint 28 százalékkal kevesebb teljes áru, és 30 százalékkal kevesebb támogatott bérlet fogyott.

A kormány által elrendelt összesen öt hónapot érintő ingyenes közterületi parkolás miatt is drasztikus csökkentek a bevételek.  

A parkolási rendszer üzemeltetésére 400 millió forintot fordított a társaság, miközben a kormány által kötelezően elrendelt ingyenes parkolás miatt hét hónap alatt mindössze 378 millió folyt be a cég kasszájába.

Éves szinten is jelentősen csökkent az egy parkolóhelyre jutó bevétel: tavaly 234 ezer, míg egy évvel korábban 311 ezer forintot hozott átlagosan egy parkolóhely a cég és ezen keresztül a város kasszájába.

A repülőteret is sújtotta a járvány: fele annyi bevételt sem hozott a vállalkozás, mint egy évvel korábban.

A társaságot sújtó összes bevételkiesés így valamivel több, mint 987 millió forint lett tavaly.
A veszélyhelyzet miatt több beruházást is átmenetileg leállított a társaság, mert sem humán, sem elegendő pénzügyi forrás nem állt rendelkezésre.

A nehéz helyzet ellenére azért, ha keveset is, valamennyit fejleszteni is tudott a cég, átadták például a tizedik felújított trolibuszt. A trolifelújítási program kezdete, vagyis 2017 óta tíz jármű felújítására összesen valamivel több, mint 770 millió forintot költött a társaság.

A beszámolóban érdekes adatokat közölnek arról is, mennyi mindent voltak kénytelenek vásárolni a járvány elleni védekezéshez.

Összesen 1615 flakon alkoholos kézfertőtlenítőt, 2350 liter Domestost, 12 ezer 659 pár gumikeszyűt, 7017 darab maszkot és 1111 csomag törlőkendőt használtak fel. Hogy mindez pontosan mennyibe került, arra nem sikerült adatot találni a beszámolóban.

A rendkívüli helyzet miatt – takarékossági okokból – fizetés nélküli szabadságra küldték négy hónapra a nem főállású, illetve a nyugdíjas dolgozókat is.

De ez volt elég, a költségek visszafogása ellenére is jelentős veszteséggel zárhatták csak az évet. Míg 2019-ben 4 millió 875 ezer forintos adózott eredményről adhatott számot a társaság, addig a tavalyi évet – önhibájukon kívül – 234 millió 918 ezer forint veszteséggel zárták.

Ritek, a járványok évének kakukktojása

A szegedi önkormányzat informatikai cége, a Ritek Zrt., a várakozásoknál is sikeresebb évet zárhatott, hiszen árbevétele az év végére közel 6 és fél százalékkal lett több a tervezettnél.

A társaság továbbra is az önkormányzat gazdasági társaságainál végez informatikai feladatokat, de 2019 óta ők látják el a közterületi-kamerarendszer karbantartását és üzemeltetését is.

Tevékenységükből 2020-ban 462 millió 787 ezer bevétel származott, de feladataik elvégzéséhez 21 millió 500 ezer forint működési támogatást is kaptak az önkormányzattól.

A huszonkilenc alkalmazottat foglalkoztató cégnek sikerült költségeit is csökkenteni, így az év végén 3 millió 56 ezer forint adózás utáni eredményt mutathatott a mérleg.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló közgyűlés önkormányzati cégek Ritek Szegedi Közlekedési Kft.
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés