Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 4. 07:28

Orbán Viktor a Kossuthon: Készenléti oltásra állunk át, a gyerekek oltásáról még nem döntenek

Péntek, Kossuth, Nagy Katalin meg a miniszterelnök. Kisülhet ebből bármi jó? Ne válaszoljon...

Hirdetés

A koronavírus-járvánnyal kezdtek: mi a helyzet a 12–15 évesek oltásával? De a miniszterelnök nem ezzel kezd. Első oltással több mint 11 ezer ember oltottak be hazánkban, második oltással meg több, mint 80 ezret. „Lejtmenetbe kezdett a halálozások és az új fertőzöttek száma is” – jelentette ki Orbán Viktor.

Mi vagyunk az egyetlen ország az Unióban, ahol vakcinabőség van. „Ez év végéig nemcsak, hogy így marad, még inkább eltolódnak az arányok ebbe az irányba. Oltásbiztonságban vagyunk” – mondta a miniszterelnök, aki azt is mondta, a tudósok most nem számolnak egy következő hullámmal.

Majd a miniszterelnök arról a két és félmillió magyarról beszélt, akik nem akarják felvenni az oltást: „Készenléti oltásra állunk át. Tartunk fenn néhány oltóhelyet, és oda kell menni annak, aki eztán akar oltást. Ha most mennének el ezek a magyarok, jobban járnánk, mindannyian.”

Ezután tengeri kígyók következtek: ekkor kezdett végre válaszolni Orbán Nagy Katalin eredeti kérdésére. „Nagyon nehéz érvényes állításokat megfogalmazni, így vagyunk a fiatalokkal is. Mégiscsak gyerekekről van szó, ez tényleg a mi felelősségünk...”

A miniszterelnök kijelentette, nem akarnak egyelőre oltási kampányt indítani a gyerekek oltásával kapcsolatosan. A magyar tudományos közösségben ez a vita még nem jutott nyugvópontra, talán a nyár végére eldöntik, mi a helyes. Türelmet kért ebben a kérdésben a miniszterelnök.

Mi a helyzet az oltási igazolvánnyal?

Július 1-jétől működik majd az uniós védettségi igazolvány. Nekünk minőségét tekintve kiemelkedő az oltási igazolvány a miniszterelnök szerint. Majd megjegyezte azt is, szokta mutogatni uniós politikustársainak, majd gyorsan szerényre váltott, hiszen szerinte van mire szerénynek lennie az igazolvány miatt.

A miniszterelnök az interjú kezdete óta folyamatosan köhög. Pedig ennyit és így nem szokott...

A nemzeti kártyánk Orbán szerint alkalmas lesz arra, hogy az európai rendszer részévé váljon. Amikor elindul az európai kártya, akkor azt nem Brüsszelben bocsátják ki, minden országnak magának kell megcsinálni. A határidő június 15. Ekkora kell megcsinálni, továbbfejleszteni a mi kártyánkat, ez azt jelenti, több adat lesz rajta, de nem a plasztikkártyán, hanem az elektronikuson, azaz a qr-kód mögött elvileg több adat lesz.

A miniszterelnök szerint az ember agya gyorsan töröl: nem emlékszünk arra, milyen volt, amikor nem mehettünk sehova. Ő jár a világban, ez a munkájának a része, és ott látja, hogy depresszió van a maszk miatt, például. Ott most olyan a helyzet, mint nálunk két hónappal, állítja. „Folyamatosan töröljük a korlátozásokat, de a vészhelyzet fennmarad. Az önkormányzati korlátozásokat mostanában törlik el, megváltoztatják a szabályokat, ezt a döntést délután meghozhatják, azaz hamarosan lehetnek képviselő-testületi ülések, közgyűlések.

– Eddig gazdaságvédelem volt, most a gazdaság újraindítása kezdődik – jelentette ki a miniszterelnök. Mert időt, pénzt, szabadságot nyertünk az oltási programunkkal, állítja. És hangsúlyozza, innentől kezdve az oltások kapcsán most már egyéni felelősségről tud beszélni. Rajtunk múlik, felvesszük-e az oltást, ha még nem vettük fel. „Minden életet megmentettünk, akiket meg lehetett menteni...”

Ezután a pedofilellenes törvényjavaslatról beszélt a miniszterelnök. – Vékony mezsgyén járunk, nagyon kifinomultan kell dolgozni, szigorú szabályozás kell, de ésszel kell szabályozni. Ezért tartott eddig ez a munka, de megvagyunk – mondta Orbán, aki szerint jogos az, hogy mindenki agyonütné az illetőt, aki közeledni próbál a gyerekekhez. Muszáj kiszólnunk: Kaleta Gábor fideszes párttársa hogy van mostanában, miniszterelnök úr?

Trianonnal folytatják.

– Sikerült megvalósítani az elmúlt tizenegy évben a nemzeti összetartozást?

– Jobban állunk, mint tizenegy éve... – mondta Orbán, majd Széchenyit idézi. – Volt egy országvesztés, hetedíziglen sem feledjük, akiket elszakítottak, azok lélekben mindig is velünk maradtak. Ezt sikerült megőrizni. Ez nagy dolog. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vereségnek ítélt népnek tekintjük saját magunkat. Szerintem van egy fantasztikus kultúránk, amilyen nincs senki másnak. Miért ítélnénk magunkat vereségtudatra? Ebből akarunk kijönni, ezért fontos a nemzeti összetartozás napja. Javítottuk a szomszédainkkal is a viszonyt az elmúlt tíz évben. Sosem volt még ilyen jó, kiegyensúlyozott a viszonyunk a szerbekkel és a szlovénokkal, például. Nem ellenfeleket gyűjtünk, hanem barátokat.

Mi egy nagy nemzet vagyunk, ki kell mennünk a világra, nyitottnak, együttműködőnek kell lennünk. A világgazdaságban való részvétel rendkívül sok előnyt hozhat.

És végül foci.

Nem boldog a miniszterelnök, végre van egy magyar csillag, de nem láthatja játszani az Eb-n. Szoboszlai Dominikról van szó, akinek jobbulást kíván. A puskás Akadémia alapítójaként külön figyeli az onnan kikerült játékosokat, de nemcsak nekik kíván sok sikert.

 

Korábban írtuk:

A múlt héten tényleg őrült nagyot ment Orbán Viktor, és szépen asszisztált neki Nagy Katalin – ahogy szokott. Eszébe nem jutott a műsorvezetőnek még csak meghökkenni sem. Ez legalább akkora bravúr, mint Orbán Viktor mondata.

Hogyan élhet bérből és fizetésből a miniszterelnök?

  • Néha megcsúszik a gázszámlával?
  • Vagy hónap végén az akciós csirkefarhátot keresik?

Vajon sikerül-e rekordot döntenie? És mond-e még ennél is erősebbet?

Követjük a miniszterelnöki rádiójátékot, itt összefoglaljuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kossuth Rádió miniszterelnök Nagy Katalin Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés