Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 3. 21:23 Forrás: MTI

217 620 forint – ennyinek kellene lennie a bruttó minimálbérnek Magyarországon

A MASZSZ szerint a minimálbér harminc százalékos emelésére lenne szükség.

Hirdetés

Az Európai Bizottság szerint az európai minimálbér az egyes tagállamokban az átlagbér ötven százaléka kell, hogy legyen, ennek eléréshez a 2021-ben Magyarországon megállapított minimálbér, a bruttó 167 ezer 400 forint harminc százalékos emelésére lenne szükség a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint.

A MASZSZ MTI-nek írt közleményében hangsúlyozza, az Európai Bizottság tavaly októberben tett javaslatot az egységes európai minimálbér rendszer alapelveiről, a kollektív alku, valamint a szakszervezeti működés megerősítéséről annak érdekében, hogy a tagállamok munkavállalóit olyan jövedelemháló védje, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést, bárhol is dolgoznak. A szakszervezeti szövetség a kezdetek óta támogatta az elvet, és szorgalmazza mielőbbi magyarországi bevezetését.

Kordás László, a MASZSZ elnöke jelezte: az is fontos, hogy a bizottsági javaslat minden tagállamnak megjelöli a megfelelő szintű minimálbér kritériumait, amelyek figyelembe veszik a minimálbér vásárlóerejét, a bruttó bérek növekedési ütemét, általános mértékét és megoszlását, valamint a munka termelékenységének alakulását.

A MASZSZ régóta szorgalmazza, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes normák szerint minden, teljes munkaidőben dolgozó ember tisztességes megélhetést biztosító minimálbért kapjon, emellett azonban fontos a minimálbér feletti, ám ahhoz igen közeli sávban dolgozók jövedelmének a felzárkóztatása és a nemek közötti bérkülönbség megszüntetése is.

Magyarországon a minimálbért és a garantált bérminimumot keresők a foglalkoztatottak egynegyedét teszik ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: európai minimálbér minimálbér minimálbér 2021-ben Kordás László Magyar Szakszervezeti Szövetség MASZSZ szakszervezet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés