Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Ziccer
 • Ballonrekordra készülhet Szeged szeptemberben: nevezési rekord várható a hőlégballon-Európa-bajnokságon
Ziccer 2021. június 3. 14:42

Ballonrekordra készülhet Szeged szeptemberben: nevezési rekord várható a hőlégballon-Európa-bajnokságon

Képriport
Örmény versenyző először repül Szeged fölött, a svájci címvédő, Stefan Zeberli is itt lesz. A magyarok a középmezőnyben lehetnek, reálisan.

Hirdetés

Tavaly Szeged „csak” egy hőlégballon Európa-kupát tudott megtartani a koronavírus-járvány miatt, Európa-bajnokságnak először ad otthont a város. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos mérföldkő szegednek az Eb, hiszen nemcsak arról van szó, hogy szeptemberben vannak hőlégballonok, pilóták Szeged fölött, hanem az idei versennyel beléphet Szeged egy komoly csapatba, azon városok sorába, ami meg tud rendezni egy ilyen versenyt. A sajtótájékoztatón elhangzott, korábban Magyarországon Debrecen rendezett már hőlégballon Európa-bajnokságot.

Szegeden idén szeptember 12-étől 18-áig rendezik meg az Eb-t.

Pálhegyi Zoltán, a Hőlégballon Európa-bajnokság 2021 versenyigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón először az évfordulókra emlékeztetett, ugyanis nem véletlenül tartották június 3-án az első sajtóeseményt.

Harangszó, fanfár helyett gázégősurrogás – ezzel vette kezdetét a szegedi hőlégballon Európa-bajnokság. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél fotóit!
 • Kétszáztíz éve ezen a napon repült először ember Magyarországon: Männer és Kraskovits bécsi fizikus-doktorok ballonjával Männer hajtotta végre. A légi járműre a tulajdonosa sasokat és különféle figurákat, feliratokat festett. A léggömb feltöltésének és felbocsátásának időpontját három-három ágyúlövés jelezte 1811. június 3-án. Ez a léggömb volt az első hazánkban, amely nemcsak embert szállított, hanem Männer doktor kis selyem ernyőkkel háziállatokat bocsátott a földre sértetlenül. A nézőközönség először látott ejtőernyővel leereszkedő élőlényeket. A léggömböt a szél áramlatai Gyöngyösig repítették és ott az utasával simán földet ért.
 • És holnap lesz 238 éve, hogy a Montgolfier fivérek első hőlégballonja még ember nélkül a levegőbe emelkedett Annonayban. A ballont Joseph-Michel Montgolfier zsákvászonból készítette háromrétegű papírral bélelték, a külsejét halhálóval vonták körbe. A repülés feljegyzések szerint tíz percig tartott és körülbelül 1600 méter magasra szállt fel a ballon.

Ha már repülési évfordulók: ezt Pálhegyi nem említette, de szintén június 3-án történt, 1980-ban, hogy Farkas Bertalan Valerij Nyikolajevics Kubaszovval a Szojuz–35 fedélzetén visszatért a világűrből.

A repüléstörténet után Pálhegyi Zoltán arról beszélt, huszonhárom országból nyolcvannégy versenyző jelezte részvételét, örmény nevező először indul majd Európa-bajnokságon, de ami legalább ilyen fontos, az aktuális Európa-bajnok, a svájci Stefan Zeberli is nevezett, azaz megpróbálja megvédeni a címét. Zeberli egyébként rövid videóüzenetben köszöntötte is a sajtót, megköszönte Szegednek a szervezőknek az Európa-bajnokság megrendezését. Pálhegyi Zoltán azt mondta, az Európa-bajnokság alatt több mint száz hőlégballon repül majd Szeged fölött. Zeberlin kívül videóüzenetben mondott köszönetet Markus Haggeney, a FAI, azaz a Nemzetközi Repülő Szövetség főtitkára.

Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Társaság repülőtér-üzemeltető üzletágának vezetője elsősorban a biztonságtechnikai kérdésekről beszélt, nekik kell kapcsolat tartani a Hungarocontrollal, a légteret kell felügyelniük.

Konecsni János, Majó-Petri Zoltán, Pálhegyi Zoltán és Báló Tamás

Majó-Petri Zoltán arról is beszélt, hogy ezen a napon elindult egy támogatói klub. Akik csatlakoznak a klubhoz azok egy négyezer forintos támogatói jeggyel támogathatják a rendezvényt. A támogatói jegyet vásárlók ezeket a bónuszokat kapják meg:

 • részletes verseny információk,
 • pontos indulási adatok,
 • ajándék Eb-versenypóló,
 • bejutási lehetőség a paddock területére – előre leszervezett időpontban,
 • vásárlási lehetőség hőlégballon sétarepülésre (sétarepülést nem tartalmaz a támogatói jegy, csak a kizárólagos vásárlási lehetőséget).

Konecsni János, hatszoros magyar hőlégballonbajnok, a jelenlegi magyar címvédő arról beszélt, bízik abban, hogy minél jobb helyezést érnek el a versenyen, de reálisan a középmezőnyben végezhetnek a hazai indulók.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Báló Tamás hőlégballon Majó-Petri Zoltán reptér Szegedi Közlekedési Kft. szegedi repülőtér SZKT FAI hőlégballon Európa-bajnokság Konecsni János Markus Haggeney Nemzetközi Repülő Szövetség Pálhegyi Zoltán Stefan Zeberli
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés