Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: a piacot és a Szabadtérit is meggyötörte a járvány
Szegeden 2021. június 3. 20:55

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: a piacot és a Szabadtérit is meggyötörte a járvány

A koronavírus-járvány hatásai alapjaiban változtatták meg a korábbi évek tudatos, kiszámítható folyamatait a szegedi cégek életében is. Bár a Mars téri piac folyamatosan üzemelt a járvány idején, a rendezvények elmaradása komoly bevételkiesést jelentett a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek. A Szabadtéri Játékok is csökkentett üzemmódban tudott csak működni.

Hirdetés

A legnagyobb veszteséget a Szegedi Városkép és Piac Kft. életében a rendezvények elmaradása okozta. Ez az üzletág az előző évi bevételének tavaly a negyedét sem érte el: míg 2019-ben 347 milliót, addig tavaly csak 83 milliós bevételt hoztak a rendezvények, amiket a tavalyi év jelentős részében egyáltalán nem is lehetett megtartani a járványügyi szabályozások miatt.

Elmaradt a többi között a társaság legnagyobb szabású rendezvénye a Szegedi Borfesztivál, és a kormányhatározat miatt az utolsó pillanatban a karácsonyi vásárokat is le kellett mondani.

A legnagyobb bevételkiesést így a cég saját rendezvényei szenvedték el: a korábbi 221 millióról mindössze 1 millió 400 ezer forintra zuhant a bevétel. A járvány a közterület-használati díjakat gyakorlatilag lenullázta, ilyen nagyfokú bevételkiesést a közterületi reklámok értékesítésével sem letett pótolni.

Bár a cég zászlóshajója, a Mars téri piac gyakorlatilag egész évben működött, itt is jelentős bevételkiesést okozott, hogy az üzletek egy részének hosszabb-rövidebb időre be kellett zárni, ezeknek a vállalkozóknak a társaság bérletidíj-kedvezményt adott.

Ugyancsak a veszteséget szaporította, hogy egy kormányrendelet az év egyik felében ingyenessé tette a parkolást a Mars téren is. Ráadásul a magas terményárak és a járványtól való félelem miatt csökkent a piac forgalma, ami újabb bevételektől fosztotta meg a társaságot.

A komoly takarékossági intézkedések ellenére így is veszteséggel zárhatták a tavalyi évet. A cég árbevétele a 2019. évi 742 millió forint helyett végül 288 millióval lett kevesebb. A 454 milliós bevétel azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a cég pozitívan zárhassa az évet. Az egy évvel korábbi 17 millió forintos nyereség után 7 milliós veszteséget hozott a 2020-as év.

Szabadtéri Játékok: csökkentett üzemmódban a Dóm téri csillagtetős színház

A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. egy közgyűlési döntés értelmében május elsejével beolvadt a Szegedi Nemzeti Színházba, ezért a társaság beszámolóját már április közepén benyújtotta a közgyűlésnek, majd a hónap végén hivatalosan is megszűnt a közel tizenhat éves cég, vagyontárgyait és alkalmazottait a színház vette át.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kormányzati szigorítások súlyosan érintették a Szabadtéri működését. A legnagyobb bevételt jelentő Dóm téri színpad teljes műsorát május végén le kellett mondani, az előre megváltott jegyeket vissza kellett váltani a társaságnak, ami komoly veszteséget jelentett. Szerencsére, az Újszegedi Szabadtéri Színpad minden előadását sikerült megtartani.

A Dóm téri programsorozat lemondásával a társaság árbevétele a 2019-es 620 millióról 50 millióra zsugorodott, ennek felét az újszegedi előadások jegyárbevétele, míg a másik felét a REÖK bevételei adták.

A Dóm téren a korlátozások enyhítését követően két ingyenes előadást mutattak be, illetve a korábbi évek legsikeresebb előadásainak felvételeit vetítették. Ezek költségeit pályázati forrásból fedezte a cég.

Nehéz évet zárt a REÖK is. A koronavírus-járvány miatt a tervezett kiállításokat le kellett mondani, vagy csak online formában lehetett megtartani, ami tovább csökkentette a bevételeket.

A pályázati többlettámogatásoknak, illetve a kiadások jelentős csökkentésének köszönhető, hogy a társaság év végi adózott eredménye az előre tervezett 99 millió forintos vesztességgel szemben végül „csak” 30 milliós mínusz lett.

A leköszönő ügyvezetés április végén közel 420 millió forintnyi pénzkészlettel adta át a kasszát az új ügyvezetésnek, amiből már az új évadra előre megváltott jegyek értéke eléri a 200 millió forintot.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2020 beszámoló önkormányzati cégek közgyűlés Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Városkép és Piac Kft.
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés