Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 3. 10:12 Forrás: Szeged Televízió

Duda Ernő: Akinél nem termelődik ellenanyag az oltás után, annak másik típusú vakcinára lehet szüksége

Egyre több, kínai vakcinával oltott 60 év felettiről derül ki, hogy egyáltalán nem alakult ki bennük védettség. Kásler Miklós miniszter május végére ígérte az átfogó ellenanyag vizsgálatok eredményét. Most úgy tűnik ebből semmi nem lesz. Nem is végeztek, vagy csak nem publikálják az eredményeket? Erről beszélgetett Balogh Judit Duda Ernő virológussal.

Hirdetés

Magyarország különleges helyzetben van, hiszen sehol máshol a világon nem alkalmaznak ennyi különböző féle vakcinát, ezért egyedül nálunk lenne lehetőség egy olyan átfogó vizsgálatra, amiben összehasonlítható a különböző oltóanyagok működése és hatásossága – mondta el a kutató.

Duda Ernő szerint nem alaptalan azoknak az aggodalma, akiknek a tesztek alapján nem alakultak ki antitestek a szervezetükben.

A Sinopharmhoz hasonlóan inaktivált vírussal készülnek az éves influenza elleni oltások is, ezeknek a hatékonysága jó esetben 50-60 százalékos, főleg az idősek körében. De olyan vakcina nincs ami 100 százalékos védettséget alakít ki – még a Pfizer oltóanyagának sincs ilyen magas hatékonysága, bár megközelíti.

A virológus úgy látja, hiba volt a Sinopharmot kifejezetten az időseknek adni, ugyanis a készítmény klinikai vizsgálatai főleg fiatalokon történtek és az ő körülben sokkal hatásosabb is lehet ez a típusú vakcina.

Akinél nem termelődik ellenanyag valamelyik vakcina beadása után annak mindenképpen egy másik típusút kellene beadni.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Duda Ernő immunitás kínai vakcina koronavírus koronavírus-elleni oltás Szeged Televízió Téma vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés