Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Megújult és a városrész új közösségi központja lett a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtára
Művház 2021. június 2. 19:14

Megújult és a városrész új közösségi központja lett a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtára

Képriport
Az elmúlt hónapokban 15 millió forintos önkormányzati és pályázati forrásból, valamint sok önkéntes munkával teljesen megfiatalodott a Somogyi-könyvtár közel negyven éves Északvárosi Fiókkönyvtára. A városrész olvasói ma ünnepélyes keretek között kapták vissza a kívül-belül teljesen megújult intézményt.

Hirdetés

– Az elmúlt három évben ez már a harmadik fiókkönyvtárunk, amelyet az önkormányzat támogatásával sikerült teljesen felújítanunk. A Stefánia Fiókkönyvtár–Klub és a rókusi intézményünk után most ünnepélyesen visszaadhatjuk az olvasóknak a teljesen megújult északvárosi intézményt – mondta a megnyitón Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója, majd hozzá tette, Magyarországon is egyedülálló, hogy egy könyvtárnak tizenhárom fiókintézménye legyen, mint a szegedinek.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében elsősorban azt emelte ki, hogy a megújult könyvtárban a korábbinál nagyobb közösségi terek jöttek létre, otthont adva így a városrész klubjaink, az ott élő emberek találkozóink.

A lakótelepi könyvtárat Tóth Károly, a városrész önkormányzati képviselője nyitotta meg.

– Napjainkig ez a városrész egyetlen közművelődési és kulturális intézménye. Ezért nagyon fontos művelődési és közösségépítő szerepet tölt be a városrész életében – mondta a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke, majd ismertette a vendégekkel a könyvtár felújításának fontosabb részleteit.

Megtudtuk, az Északi városrészében 1982. január 3-án nyílt meg a fiókkönyvtár, a Gáspár Zoltán utca 6. szám alatt, egy tízemeletes panelház – eredetileg garázsoknak tervezett – alsó szintjében.

A városrész máig egyetlen közművelődési és kulturális intézménye az elmúlt négy évtizedben még soha nem esett át ilyen nagyszabású rekonstrukción, mint most, amikor az elmúlt hónapokban a szegedi önkormányzat céltámogatásából felújították.

A könyvtár az elmúlt évtizedekben kinőtte szűkös, tagolt tereit, ezért falakat bontottak és helyeztek át. A vizesblokk átalakításával és a raktár áthelyezésével hasznos, olvasók által látogatható négyzetmétereket nyertek. Így a könyvtár látogatók által használható alapterülete 143 négyzetméterre nőtt.

Kicserélték a nyílászárókat és a villanyvezetékeket, korszerűsítették a világítást, új álmennyezet és padlóburkolat teszi otthonossá a belső tereket.

A rendelkezésre álló tizenkét millió forintból modern lakótelepi könyvtárrá változott a közel negyven éves, főként helybéli olvasókat szolgáló fiókkönyvtár.

Az önkormányzati támogatás mellett a Somogyi-könyvtár sikeres pályázatot adott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz a bútorzat teljes cseréjére. A pályázati forrásból modern könyvespolcokat, kölcsönzőasztalt, gyermekbútorokat, székeket, asztalokat, és gyerekszőnyeget vásároltak közel négymillió forintért.

Az intézmény évtizedek óta fontos kulturális és közösségépítő szerepet tölt be a városrész életében.

Több mint 1300 regisztrált olvasó veszi igénybe rendszeresen szolgáltatásait. Évente közel egy millió 800 ezer forintért vásárolnak új könyveket, így a jelenleg közel 16 ezer kötetes könyvtári állomány folyamatosan megújul.

A fiókkönyvtár évente közel 120 rendezvénnyel is hozzájárul a környék lakóinak szabadidős tevékenységéhez. A közeli óvodákkal, iskolákkal kialakított együttműködésnek köszönhetően pedig sok kisgyermek ismerkedik itt csoportos látogatások alkalmával a könyvek világával.

Könyvtárnyitás egész héten programokkal

A hosszú kényszerszünet után az ünnepélyes könyvtárnyitás hetén programokkal várják a városész lakóit.

A vasárnapig tartó programsorozat keretében a hét minden napján délelőttönként iskolai és óvodai csoportoknak mesefoglalkozásokkal kedveskednek a könyvtár munkatársai.

A könyvtárba betérőket pedig egész héten Fedezd fel a könyvtárad! címmel rövid, játékos könyvtárismerkedésre várják.

Csütörtökön délután fél 5-től a megújult fiókkönyvtár vendége lesz Tóth Andrea, a Kövér Béla Bábszínház műhelyvezetője. Másnap, pénteken pedig ugyancsak délután fél 5-től Zenés könyvkuckót hirdetnek családoknak.  

A programokon a részvétel a járványügyi előírások figyelembevételével, védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött.  A 18 év alattiak számára pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérő a részvétel feltétele.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás Északvárosi Fiókkönyvtár felújítás önkormányzati támogatás rekonstrukció Sikaláné Sánta Ildikó Somogyi-könyvtár Szabó Sándor Tóth Károly
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés