Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 2. 16:44

Dezinformáció: rejtett háború zajlik az Európai Unió ellen

Nem meglepő, hogy olyan külső hatalmak, mint Oroszország és Kína gyengíteni szeretnék az Uniót. Az már szokatlanabb, hogy ebben olyan tagállamok segédkeznek nekik, mint Magyarország és Lengyelország. A kulcsszó a dezinformáció.

Hirdetés

Unión kívüli és unión belüli autoriter államok igyekeznek bomlasztani az uniót azzal, hogy téves és félrevezető információkat terjesztenek a legkülönbözőbb médiafelületeken, platformokon és digitális csatornákon. A rejtett háború kifejezés ezért is lehet helyénvaló.

Dezinformáció az EU ellen címmel rendezett online beszélgetést a Friedrich Ebert Schiftung (alapítvány), a Political Capital és a Jelen hetilap, amely elé Krekó Péter, a Political Capital munkatársa mondott bevezetőt.

Ebben megfogalmazta: arra a kérdésre is keresik a választ, hogy az unió a jelenleginél többet tehetne-e az ellene folytatott információs és egyben igaztalan támadások ellen.

Mi is az a dezinformáció?

Nehéz megfogalmazni, mi a dezinformáció – mondta el bevezető előadásában Szicherle Partik (Political Capital). Megfogalmazta: mindenképpen ennek a körébe tartozik, hogy Oroszország úgy igyekszik ábrázolni az EU-t, mint egy felbomlás előtt álló szervezetet, amelyet jobb, ha tagállami minél előbb elhagynak.

Egészen hihetetlen elképzelésekkel találkozik az, aki az összeesküvés elméletek felől közelít az EU-hoz, mert egyszerre tartják, a németek, a baloldal és a meleglobbi alapította szervezetnek.

Ezekkel a hagymázas teóriákkal szemben az EU-val kapcsolatban Magyarországon szakpolitikai bírálat a hangsúlyos. A hazai jobboldali látásmód szerint Brüsszel a nemzeti szuverenitásunkat veszélyezteti.

Az EU-ellenes dezinformáció része a magyar belpolitikának. A mások mellett a Kreml fülének kedves unió ellenes narratívák a kormányhoz közel álló média juttatja el az emberekhez – hangzott el.

Az ezt követő szakértői panelben Bayer Judit egyetemi docens és Magyari Péter újságíró (444.hu) beszélgetett Ónody-Molnár Dóra moderátorral, a Jelen munkatársával. Bayer Judit fogalmazott úgy, hogy rejtett háború zajlik a dezinformációs hadviselés során az EU ellen. Az információs háború célja, hogy gyengítse az uniós országok stabilitását, valamint azok tömegtámogatottságát.

Fizikai és nem fizikai háborúk

Fizikai háború már a hidegháború kezdete óta nem képzelhető el Európában, éppen a nukleáris elrettentés miatt, de kibertámadások sorozata atomerőművek, energetikai rendszerek, bankok ellen igen – vette át a szót Magyari Péter.

A dezinformációs hadviselés célja elsősorban Oroszország és másodsorban Kína részéről az lehet, hogy az Európai Unió ne legyen képes felnőni ahhoz a világpolitikai szerephez, amelynek lehetőségét magában hordozza.

Az EU más okok miatt azért sem képes megfelelő hatékonysággal védekezni a dezinformációs hadviselés ellen, mert nincs titkosrendőrsége, és nem foglalkoztatja trollok ezreit. Igaz, a kereskedelmi és gazdasági szankciók hatékony ellenlépések e tekintetben Brüsszel részéről.

Magyari Péter arról is beszélt, hogy az EU „puha hatalomnak” definiálja magát. Azzal igyekszik híveket szerezni magának, hogy lakói számára a legjólétibb életet képes kínálni.

Annak ellenére, hogy olyan országok, mint Oroszország és Kína sokat költ az unió elleni dezinformációra, a tagországok lakói 2008 óta nem támogatták olyan mértékben az EU-t, mint a legutóbbi felméréskor. Mindez azt is jelentheti, hogy ezek a támadások sem nevezhetőek eredményeseknek.

A Brexit ebből a szempontból nagy fiaskó, de külön ügy, és ahogyan az előadók ezzel kapcsolatban fogalmaztak: a kilépés melletti propagandát sem lehet egyedül az oroszok nyakába varrni – jelezte Magyari.

Megnövelt „médiazaj”

Az internet nem kizárólag demokratizálta a közbeszédet, hanem erősen gyengítette a hagyományos sajtó ellenőrző szerepét. Egyben növelte azt „médiazajt”, ami szerint minden leírható, és ezzel a médiafogyasztók egy része elbizonytalanítható, mert egyre kevésbé derül ki, mi igaz, és mi nem – állapította meg a két előadó.

Az ellene irányuló dezinformációs harcban az EU eleve hátrányból indul – hangzott el Donáth Annától, az Európa Parlament (EP) magyar (Momentum) képviselőjétől, aki Jávor Benedekkel,  Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetőjével beszélgetett. Egyfelől, mert ugyanazokkal az eszközökkel nem élhet, mint a támadók, másfelől sok pénz szükséges az ellenlépésekhez.

Az akarat megvan

Az viszont bizonyos, hogy a politikai akarat megvan Brüsszelben, hogy ellenlépéseket tegyen a dezinformációs hadjáratban – tette hozzá Donáth Anna.

A dezinformációs kampányok természetrajzáról beszélt Jávor Benedek, aki szerint kitervelői azzal már célt értek, ha nőtt általa a médiazaj, és ez sokakat elbizonytalanított. A fakenews (hamis hírek) terjesztőinek nem azt kell bizonyítaniuk, hogy állításaik igazak, hanem egyszerűen a zavarkeltés a lényeg.

Nagy bajnak nevezte, hogy az unió ellen folytatott dezinformációs kampányok részt vevői több esetben a tagállamok kormányai, így mások mellett Magyarországé is. Ez ellen az unió nem tud védekezni – állapította meg Jávor Benedek, hozzátéve, hogy a magyar helyzet extrém.

Szerinte az Európai Bizottság (EB) nem tud és nem is akar szembe menni a tagállami nemzeti kormányok propagandájával. A helyzetet nehezíti, hogy a média kérdései nemzeti hatáskörbe tartozóak, azokban nincs illetékessége az EU-nak.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió dezinformáció Donáth Anna Jávor Benedek Magyari Péter online beszélgetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés