Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: gyenge félárbócon a turizmus, elmaradtak a Zoo Típusú Találkozások a vadasparkban
Szegeden 2021. június 2. 14:20

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: gyenge félárbócon a turizmus, elmaradtak a Zoo Típusú Találkozások a vadasparkban

Önhibáján kívül, a koronavírus-járvány miatt szinte minden városi cég jelentősen alul teljesített tavaly. A Tourinform beszámolója szerint a korábbihoz képest fele annyi vendég érkezett a városba, az iroda szolgáltatásaira is kisebb volt az igény. A több hónapig zárva tartó vadaspark pedig csak a takarékosságnak köszönheti a nyereségét.

Hirdetés

Nagyon sebet ütött a koronavírus-járvány a szegedi turizmuson. A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. tavalyi évről készült beszámolójából kiderül,

2020-ban 112 ezer 149 vendég összesen 234 ezer 998 éjszakát töltött el városunkban. Ez fele sem volt a 2019-es „békeévnek”, amikor csúcsra járt Szeged idegenforgalma: tavalyelőtt 233 ezer 716 vendég járt a városban, akik összesen 440 ezer 574 éjszakán aludtak nálunk.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele is drámaian lecsökkent: az összes bruttó szállásdíj-bevétel tavaly 2 milliárd 43 millió 419 ezer forint volt Szegeden, 2019-ben ez 3 milliárd 613 millió volt, azaz

több mint másfél milliárd forint esett ki a járvány miatt a szegedi szállásadók kasszájából, és jelentős adóbevételektől esett el az önkormányzat is.

Az idegenforgalom annyira visszaesett, hogy a cég a Tourinform-irodát március 15-e és május 18-a között ki sem nyitotta. A munkatársak otthonról dolgoztak, többek között ez alatt az idő alatt megújították a honlapjukat, amiről a hozzánk készülő turisták tájékozódhatnak.

Az iroda elsődleges feladata a turisztikai információszolgáltatás, aminek tavaly csak nagyon korlátozottan tudtak eleget tenni. Március közepéig még sikerült három hazai és egy külföldi kiállításon népszerűsíteni Szegedet, de mindvégig érezhető volt, a járvány miatt elmarad a turisták a rohama. Ennek ellenére tavaly is kiadták hagyományos kiadványaikat: a tizenegy nyelven szerkesztett Szegedi látnivalókat és az egész éves Programajánlót.

Tavaly is szerveztek bel- és külföldi turisztikai szakembereknek és újságíróknak szakmai tanulmányutakat Szegedre, hogy folyamatosan népszerűsítsék városunk turisztikai értékeit. Az önkormányzati társaság árbevétele ugyan jelentősen csökkent, de a költségek visszafogása miatt így sem halmozott fel veszteséget, sőt szerény nyereséggel zárhatta a tavalyi évet.

Az önkormányzati tulajdonú cég beszámolóját végül 42 millió 466 ezer forint mérlegfőösszeggel, és 11 millió 890 ezer forint adózott eredménnyel fogadhatta el Botka László polgármester.

Negyvenezernél is több látogató maradt el tavaly a vadasparkból

A koronavírus-járvány negatív hatásai jelentősen érintették a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. tevékenységét is. Szeged állatkertje a járvány két hullámában több mint három hónapra kénytelen volt bezárni.

A helyzetet súlyosbította, hogy a városba a korábbinál jóval kevesebb hazai és külföldi turista érkezett, valamint a gyermekcsoportok száma is drasztikusan lecsökkent, ezért a vadasparkba látogatók száma több mint 18 százalékkal esett vissza.

Míg 2019-ben 219 ezer 398-an vendégeskedtek a vadasparkban, addig tavaly csak 178 ezer 129-en keresték fel az intézményt.

Tavaly nyáron adták át az orrszarvúk házát (fotók: Iványi Aurél)

Az elmúlt évek dinamikus látogatószám növekedése után a 2020-as esztendőt így nyugodtan nevezhetjük a vadaspark eddigi legrosszabb évének.

A park oktatási és közművelődési tevékenysége is jelentős csorbát szenvedett a pandémia miatt. Szeged „zöld tantermében” a megszokottnál jóval kevesebb iskolai csoport tudott órát tartani és az igényelt foglalkozások száma is jelentősen visszaesett.

A vadaspark már megszokott, hagyományos nagyrendezvényei sorra maradtak el tavaly, illetve sokáig a korábban nagyon sikeres Zoo Típusú Találkozások programjai is szüneteltek. 2020-ban a zoopedagógusok által tartott 32 foglalkozáson összesen 574 óvodás, általános és középiskolás korú gyermek vett részt.

A korábban népszerű és sokakat vonzó programok közül a járványügyi intézkedések miatt csak hármat sikerült megtartani: a Medve-lest, az Állatkertek éjszakáját és az októberi Halloweent, ami később egyben szezonzárásnak is bizonyult, hiszen november elején ismét be kell zárnia vadasparkot.

A zárva tartások és a látogatók csökkenő száma miatt közel ötvenmillió forinttal maradt el a társaság árbevétele az előző évitől: végül 421 millió 711 ezer forint bevétellel zárhatták évet. A nonprofit cégnek sikerült a zárva tartások ideje alatt jelentősen csökkentenie a működési költségeit, ezért a tervezettnél jobb eredménnyel zárhatta a tavalyi évet: mérlegbeszámolójában több mint 52 milliós nyereségről adhatott számot.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. szegedi önkormányzat Szegedi Vadaspark közgyűlés önkormányzati cégek
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés