Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Puskás László: A szegedi labor által kifejlesztett módszerrel megtudhatjuk, meddig védenek a vakcinák
Szegeden 2021. június 2. 10:40

Puskás László: A szegedi labor által kifejlesztett módszerrel megtudhatjuk, meddig védenek a vakcinák

Szegeden mérik először a koronavírus elleni sejtes immunitást. Ha valakinek a szervezetében nincs antitest, attól még meg lehet-e a sejtes immunitása – ezt a kérdést is feltette Puskás Lászlónak a tesztet végző cég ügyvezetőjének Balogh Judit.

Hirdetés

Duda Ernő szerint, aki a kínai Sinopharm-vakcinát kapta meg, és nincs kimutatható antitest a szervezetében, annak t-sejtes immunitása sem lehet. Míg a Pfizer-vakcinára vonatkozó kutatások azt mutatják, hogy ott mindkét típusú védettség jelen van, Puskás László szerint a kínai oltásra vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Később hozzátette, ha valakinél nem alakulnak ki az antitestek, az valóban utalhat a sejtes védettség hiányára is, mert ilyenkor valamilyen mögöttes ok miatt nem aktiválódik megfelelően az immunrendszer.

Azt azonban csak a későbbi vizsgálatok mutatják majd meg, hogy ez mennyiben függ az egyes vakcináktól.

Az igazgató elmondta, a fő különbség az antitestek és a t-sejtes immunitás vizsgálata között, hogy utóbbi esetében élő sejtekkel dolgoznak, ami nagyban megnehezíti a munkát. A módszerük lényege, hogy egy petri csészében a vírus egyes darabjaival aktiválják a t-sejteket, majd ezeket lézeres vizsgálatnak vetik alá, hogy meghatározzák, reagáltak-e a kórokozóra.

Magyarországon elsőként itt Szegeden tudják elvégezni ezt a vizsgálatot.

Erre a jövőben is csak nagyon kevés hazai labor lehet alkalmas, a teszt pedig hosszadalmas, így csak néhányat tudnak belőle naponta elvégezni. Az általuk kifejlesztett vizsgálati módszer legfontosabb haszna, hogy többet tudunk majd meg arról, meddig védenek meg minket az egyes vakcinák a koronavírustól.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Avidin Kft. immunitás kínai vakcina koronavírus kutatás Puskás László T-sejtes immunitás vakcina Balogh Judit Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés