Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 2. 09:08 Forrás: Szeged Televízió

Hadházy Ákos: Már a kormányváltás másnapján csatlakozhatunk az Európai Ügyészséghez

Kedden megkezdte a működését az Európai Ügyészség, amihez a Fidesz-kormány nem csatlakozott, így nálunk nem vizsgálják majd, hogy milyen zsebekbe vándorolnak az uniós pénzek. A többi között ezek útjáról beszélgetett Balogh Judit Hadházy Ákossal a Témában.

Hirdetés

Miközben Mészáros Lőrinc vállalkozásai óriási nyereséget termelnek, a cégek kisbefektetői futhatnak a pénzük után. Hadházy Ákos elmondta, a felcsúti milliárdos a vállalatait különböző részvénytársaságokon keresztül birtokolja, ezekben pedig bárki vásárolhat részesedést az osztalék reményében. Árfolyamuk azonban folyamatosan csökken, aminek a független képviselő szerint az az oka, hogy amikor Mészáros Lőrinc új vállalkozásokat vásárol, akkor a saját részvényeivel fizet értük, ezeken pedig az eladók rögtön tovább is adnak, ezzel pedig lenyomják az értékpapírok árát.

Hadházy Ákos úgy véli, sok kisrészvényest téveszthettek így meg, ők akár a befektetésük kétharmadát is bukhatták az elmúlt három év alatt.

A most megjelent pénzügyi beszámolókból kiderült, hogy a kormányközeli cégek jelentős bevételre tettek szert. Hadházy elmondta, hogy ezek közül sok vállalat köszönheti a gazdagodását az Európai Unióból származó támogatásoknak. Azt, hogy túlárazták-e a pályázataikat, az Európai Ügyészség vizsgálhatná, csakhogy Magyarország egyelőre nem csatlakozott ehhez az intézményhez. 

A miniszterelnök vejének közvilágítási megbízásai miatt például Magyarországnak 13 milliárd forint uniós támogatást kellett korábban visszafizetnie.

A politikus szerint, ha már akkor működött volna hazánkban az Európai Ügyészség, nem került volna sor olyan esetekre, mint a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios botrány.

Hadházy hozzátette minden ellenzéki párt támogatja Magyarország csatlakozását az ügyészséghez, ez gyakorlatilag a kormányváltás másnapján már meg is történhet. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az Európai Ügyészség csak a csatlakozás után elkövetett bűncselekményeket vizsgálhatja majd, a kormánypártok elszámoltatását nem fogja tudni elvégezni.

Ennek ellenére ez egy fontos, szimbolikus lépés lenne az ellenzék részéről, ami azt üzeni, hogy a lopásnak igenis vannak következményei.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Európai Ügyészség Hadházy Ákos korrupció Mészáros Lőrinc Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés