Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 1. 20:35

Mini Hungary-per: hiányzó tanúk a keddi tárgyalási napon

Kedden folytatódott a mórahalmi Mini Hungary-per, amiben sokkal több volt az üresjárat, mint korábban bármikor. Két tanú nem jelent meg, a bíró háromszor rendelt el szünetet. Folytatás csütörtökön.

Hirdetés

Egy uniós pályázat kapcsán költségvetési csalással vádolják a mórahalmi Mini Hungary nevű makettpark tulajdonosait és alkalmazottait. Öten állnak a Szegedi Törvényszék előtt, akiket azzal vádol az ügyészség, hogy 436 millió forint kárt okoztak az államnak, és ebből mindössze 50 millió forint térült meg.

A Mórahalomra álmodott markettpark pályázói és kivitelezői azt vállalták, hogy létrehozzák a történelmi Magyarország 1910-es állapotát, hegy- és vízrajzát, ötven fontos épületét méretarányosan megjelenítve.

A pályázathoz szükséges önerőt az elsőrendű vádlott egyik cége biztosította. Ám, ahogyan ez a vádiratból kiderült: ez a pénz csak rövid ideig „parkolt” a megfelelő számlán, ez valójában nem állt rendelkezésre.

A per tavaly novemberi tárgyalási napján már kiderült, hogy makettpark működtetésre a Bornemzet Kft. vállalkozott, a projektmenedzser a MITT Zrt., a kivitelező pedig a Háromhalom Kft. volt. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint „a 2010-ben indult, összesen 648 milliós projekt végig finanszírozási gondokkal küzdött.” Az utóbbi összeg a vissza nem térítendő uniós pénzből és az önerőből áll össze.

A vádirat szerint

a pályázat nem készült el időre, nem a vállalt minőségben, ráadásul sok volt a hiányzó elem. Emellett a vádlottak valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az őket felügyelő hatósághoz, mert a több részletben folyósított vissza nem térítendő pályázati összeget így akarták lehívni. Legalább papíron igazolni akarták, hogy jogosultak a lehívható pénzösszegekre

– áll a vádiratban.

A pályázatot 2014. március végén készre jelentették, de projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a kiíró a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a támogatott társaságot.

A per hosszas előkészületek után tavaly kezdődött, és kedden tanúk meghallgatásával folytatódott – volna. A délelőttre beidézett két tanú ugyanis nem jelent meg Gaudi Tibor bíró előtt, ezért kétszer is szünetet kell elrendeli a tárgyaláson.

Jóllehet az első szünetet még nem a hiányzó tanúk, hanem amiatt kellett elrendelni, mert

vita robbant ki arról, hogy a szakértői véleményt kiállító személy jogosult volt-e 2019 augusztusában igazságügyi szakértői minőségében ténykedni vagy sem. Az Igazságügy Minisztériummal hiába próbálta ezt tisztázni a Szegedi Törvényszék, olyan tartalmú választ kapott, ami 2015 augusztusára vonatkozott.

A bíróság ebben a helyzetben nem tudta eldönteni, hogy elírásról van-e szó ebben az esetben vagy sem. Nem hiába jegyezte meg a keddi tárgyalás délelőttjén Gaudi Tibor bíró, hogy amilyen gördülékenyen indult a per, olyan nehézkesen folytatódik.

A per másodrendű vádlottja az egyik szünetben vetette oda munkatársunknak pikírten, hogy ebből a tárgyalási napból biztosan tartalmas tudósítást lehet írni.

A kedden meghallgatott tanúk meglehetősen érdektelenek voltak. Köztük egy szállítmányozási cég vezetője, aki elmondta, a vádlottak cégei minden számlájukat kiegyenlítették. A per szempontjából döntő jelentőségű bírói kérdésre ez a tanú ugyanazt válaszolta, mint valamennyi utána következő: a pályázat pénzügyeire nem volt rálátása, a finanszírozás kérdéseiről nem rendelkeztek információkkal.

Az egyetlen nehezen megmagyarázható jelent az volt a keddi tárgyalási nap délutánján, hogy egy földmunkák elvégzésével megbízott cég vezetője miért vett át egy Zalaegerszegről érkezett szállítmányt a kivitelezés helyszínén, ami nem neki érkezett és amelyre szerződés nem kötelezte.

A per csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíró bíróság Csongrád Megyei Főügyészség költségvetési csalás Mini Hungary Park Mórahalom per Szegedi Törvényszék uniós támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés