Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Fekete-Győr András: Egy teljes cikluson át is tarthat az európai értelemben vett polgári demokrácia helyreállítása
Szegeden 2021. június 1. 14:03

Fekete-Győr András: Egy teljes cikluson át is tarthat az európai értelemben vett polgári demokrácia helyreállítása

Ellenzéki győzelem esetén 2022-től a miniszterelnöknek három fontos feladata lesz. Ehhez a győzelemhez igenis oda kell figyelni a fiatalokra is. De könnyedebb témákról is beszélgettünk. Kiderült az is, a dönerszaft láthatatlan foltot hagy az ingen.

Hirdetés

Polbulvár tudakozó

– Hogyan megy mostanában a chill nyomása? Mennyi lehetőség van rá?

– A chill nyomása?

– Igen, ezt posztolta az Instagramján:

Chillin'

– Kicsit könnyítve ezen: mennyi ideje van erre mostanában?

– Nem sok, járjuk az országot, ritka pillanatok ezek mostanában.

– Hányszor járta körbe Magyarországot a miniszterelnök-jelölti bemutatkozója óta?

– Másodszor. Volt egy jelöltbemutatós kör, ez most a második, de egész nyáron járni fogjuk az országot.

– Hány inggel indul útnak egy ilyen országjárásra?

– Egy.

– Milyen „szemétkajákat” eszik útközben?

– Most dönert ettünk, hamburgert akartak rámsózni a srácok, pontosabban patkányburgert – így hívja a nép azokat a hamburgereket, amikben hajszálvékony a hús, és óriási a buci. De dönert választottam végül.

– A döner miből készül?

– Az sem sokkal jobb minőségű húsból, de szeretem az önteteit, meg néha egészen jók a zöldségek hozzá.

– Mikor ette le legutóbb az ingét?

– Ma, ezzel a dönerrel...

– Akkor nem sikerült vigyázni rá...

– Nem, de szerencsére nem látszik a dönerszaft.

– A pörköltszaft állítólag látszik a zakón.

– A zakóm érintetlen, nem úgy, mint a miniszterelnöké.

– Ha már itt tartunk: mikor lett egyenruha a férfi politikusoknál a sötétkékes zakó, fehér inggel, nyakkendő nélkül? Ebben teljes a konszenzus.

– Jó kérdés, nem tudom, az biztos, hogy Mihálik Edvin barátommal, párttársammal egyeztettünk most erről, hogy így öltözünk. Rajta egyébként egy sokkal jobb ing és sokkal jobb zakó van, de ez így helyes. A miniszterelnök-jelölt öltözze alul a jelöltjét, ez az irányvonal.

(fotók: Szabó Luca)

Legyen oktatási reform, legyen kétkulcsos adórendszer!

– A Szeged Televíziónak adott interjújában arról beszélt, arra törekednek, hogy minél több dolog „lecsorogjon” a társadalomban. Miket lehet lecsorgatni?

– Például a korrupció elleni harcot. A korrupciót Magyarországon csak felülről lefelé, belülről kifelé lehet megszüntetni. Ha a politikusok nem mutatnak példát, akkor joggal érezheti úgy az átlagember, hogy például nem kell neki mindenáron számlát kérnie egy szolgáltatás igénybevételekor. Ha a politikusok elszámolnak a saját felelősségükkel, és tisztán, becsületesen viselkednek, akkor az lecsoroghat a társadalomban. Ez egy hosszú művelet lesz.

– Mikorra érhetnek véget ezek a hosszú műveletek?

– A 2022–2026-os ciklus biztos, hogy egy átmeneti kormányzati ciklus lesz, amiben helyre kell hozzuk azt az európai értelemben vett polgári demokráciát, amiben a magyarok többsége élni szeretne. 2026-tól kezdődően lehet azzal számolni, hogy azok az attitűdök, az a hozzáállás, az a politikai kulturális változás, amit az ellenzék hirdet, hogy tiszteld a másikat, ülj le vele vitázni, hogy ne legyőzni, hanem meggyőzni akard, azok normák, standardok legyenek. A 2022-es miniszterelnöknek három fő feladata lesz:

  • összetartson egy hat pártból álló koalíciót,
  • hogy a Fideszt kiebrudalja a magyar gazdaság és a magyar államigazgatás vérkeringéséből, és az,
  • hogy különböző közjavakért cselekedjen,

például azért, hogy a magyar családtámogatási rendszert a kevésbé tehetősek felé irányítsa át: a családi pótlékot duplázza meg, újítsa meg a magyar oktatást, az adórendszert szabja át, legyen kétkulcsos a személyijövedelem-adó rendszere, hogy csak néhány dolgot soroljak föl gyorsan.

– Honnan lesz nehezebb, a szóhasználatával élve, kiebrudalni a Fideszt?

– A gazdaságból. Az államigazgatás közelebb van, egy karnyújtásnyira, gyakorlatilag. A gazdaságot nagyon közel vonta magához a Fidesz. Abban hiszünk, hogy a mi kormányzásunk alatt a gazdasági szereplők önállóan tudnak majd cselekedni, függetlenül az államtól. Nyilván meg kell határozni azokat a szegmenseket, ahol az államnak kell adni beleszólási jogot és lehetőséget, hiszen nem a vadkapitalizmusban hiszünk, hanem a szociális piacgazdaságban. Készül ezekre a feladatokra az ellenzéki koalíció, különböző lépésekkel.

Két fontos momentumos sikerről

– Az előválasztás szempontjából két nagyon fontos sikert elkönyvelhettek: sikerült mindenkit meggyőzni arról, legyen lehetőség a neten keresztül is szavazni. Ez az itthoni, rejtőzködő szavazók, a kistelepülési választópolgárok, vagy a londoni magyarok miatt volt igazán fontos a Momentumnak?

– Nincs igazából különbség. Egy kistelepülésen, tanyán élő szavazónak így nem fontos bemennie a közeli nagyvárosba, hogy szavazhasson. És igen, érinti azokat is, akik külföldön dolgoznak. És ne feledjük, sokan vannak olyanok, akik a koronavírus-járvány enyhülése ellenére is nagyon óvatosan mozognak, ha nem muszáj, nem mennek közösségbe, nem szívesen fognának meg egy tollat a szavazófülkében. Így nekik is lehetőségük lesz arra, hogy voksoljanak.

– A másik siker a 17 éves korosztály bevonása. Itt is azt látja az átlagmagyar, hogy a többi párt gyakorlatilag egy vállrándítással elintézte, jól van, legyen. Miért volt ez is fontos a pártjának?

– Mentünk volna tovább is, a 16 éves korosztályt is be akartuk vonni. A politika legnagyobb rákfenéje ma Magyarországon, hogy leginkább az idősebb korosztály igényeit igyekszik kielégíteni és nem nagyon figyel a fiatalokra.

– Mennyire érdeklődőek ezek a fiatalok? Tényleg érdekli őket a politika?

– Az egyik középiskolába meghívott vendégnek két tizenöt éves iskolarádiós. Nagyon tájékozottak voltak. Nyilván nem minden 15–17 éves ilyen tájékozott, de 65 éves kor fölött is jó páran vannak, akik kevéssé tájékozottak. Ilyen alapon nem lehet szelektálni. Ki kell nyitni a demokráciát, be kell vonni a fiatalokat.

– Egyre többet, egyre többen beszélnek arról, mi lesz, ha a Fidesz megtrollkodja az előválasztást? Mekkora ennek a veszélye?

– Nem félek ettől. Mindent megteszünk azért, hogy ne lehessen meghekkelni – technológiai szempontból. Arra kérjük a választókat, minél többen menjenek el szavazni! Ha sokan mennek el, akkor a trolloknak tényleg nem lesz esélyük. Megnézném azokat a fideszes szavazókat százezres nagyságrendben, akiket a Fidesz meggyőz arról, hogy írjanak alá egy értéknyilatkozatot az ellenzéknek, adják meg az adataikat, és szavazzanak valakire, akitől egyébként rosszul vannak.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előválasztás Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt Momentum választás választás 2022
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés