Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 1. 11:14

Szeged, nyár, idegenforgalom: a hangulat bizakodó

A város gazdaságának szempontjából korántsem mindegy, mekkora vendégforgalmat hoz a nyár. A szegedi idegenforgalom kilátásairól beszélgettünk Ács Szilviával, a Tourinform vezetőjével.

Hirdetés

Jövendölni nehéz és kockázatos – kezdte a beszélgetést Ács Szilvia, aki nagyon reménykedik, hogy jól sikerül Szeged előttünk álló nyári idegenforgalmi szezonja. Ezt azonban több nehezen befolyásolható tényező is alakíthatja.

Ezek sorába tartozik az időjárás. Egy csapadékos július visszavetheti a vendégforgalmat, ahogyan ez néhányszor korábban már előfordult. Ám ezzel együtt tény, hogy a hangulat bizakodó.

Tavaly júliusban és augusztusban szépen teljesített a város idegenforgalma, annak ellenére, hogy nem voltak Szabadtéri Játékok. A viszonylagosan jó számok ellenére – figyelmeztetett Ács Szilvia – a 2020-as szegedi vendégéjszakák számát nem szabad összehasonlítani, az utolsó „békeév”, a 2019-es adataival.

Más vidéki turisztikai célpontokhoz képest Szeged jó nyarat tudhatott maga mögött tavaly nyáron. Köztudott, Szeged a hosszú hétvégék, a három-négy éjszakás foglalások városa.

Ez alól a helyi Forrás Hotel jelent kivételt, ahol ennél hosszabbak a foglalási idő. A szállásadók azzal is leendő vendégeik kedvére szeretnének tenni, hogy gyakorlatilag az utolsó pillanatig lehetséges a szállások lemondása – jelezte Ács Szilva.

Mindenképpen Szeged mellett szól az itteni széles és színes kínálat, amely egyszerre foglalja magába a kulturális és a szabadidős programokat. A korábbiaknál is jobban szeretnék felhívni a figyelmet az olyan város kívüli programokra, mint a Kiskunsági Nemzeti Park területén szervezett túrák, vagy a kerékpáros túrák.

A Szegedi Szabadtéri Játékok nagyon sokat jelent a nyári idegenforgalom szempontjából – erősítette meg a Tourinform Iroda vezetője, amit a helyi szállásfoglalások már most visszajeleznek.

A városban az élet nem egyik pillanatról a másikba kerül vissza a normális kerékvágásába. Ezt jelzi, hogy mostanság még kevesebb a kulturális rendezvény, mint azt az elmúlt években megszokhattuk. A szegedi idegenfogalom alakulására ez is hatás gyakorol.

– Nagy reményeket nem fűzhetünk ahhoz, hogy a Sziget, a Volt és a Balaton Sound idei elmaradása miatt sokkal több látogató érkezhet a SZIN-re – mondta el érdeklődésünkre Ács Szilvia. Ennek az a magyarázata, hogy felsorolt nagy könnyűzenei fesztiválokra döntő részben nyugat-európai fiatalok járnak, akik nem célközönsége a szegedi, augusztus végi fesztiválnak.

Szegedet sokan szeretik önmagában azért, hogy Szeged. Vagyis, az idelátogatók jelentős része nem egy-egy rendezvény miatt keresi fel a várost, hanem mert összességében remek úticél.

Nem egyszerű arra a kérdésre válaszolni, hogy várható-e nagyobb vendégforgalom az idén nyáron Szegeden azért, mert a lecsengő világjárvány körülményei között a magyarok közül kevesen választanak külföldi utazási helyszíneket.

– Ebben a tekintetben színes a kép – fogalmazott az irodavezető, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan éppen azért fognak utazni, mert tavaly nyáron erre egyáltalán nem volt lehetőség. Az idén ezt a magyarok többsége oltottsági igazolvánnyal megteheti, és valószínűleg meg is teszi.

Mindez azt is jelenti, hogy önmagában attól aligha fog növekedni a belföldi idegenforgalom, hogy ne utaznának külföldre a magyarok.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ács Szilvia Szeged Tourinform turizmus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés