Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 1. 12:08

Nem hagyja magát a MASZK: a Túlélősó júniusban is folytatódik

Állami támogatás nélkül kénytelen az idei évet átvészelni a Thealter fesztivált is rendező MASZK Egyesület, mert harminc év után most először egyetlen forintot sem kapott a működésre. A rendszerkritikus befogadószínházért sokan megmozdultak: a Szegedi Nemzeti Színház gálaesten gyűjtött, a maszkosok pedig Túlélősót indítottak, ami újabb produkciókkal folytatódik.

Hirdetés

Szerdától online előadásokkal folytatódik az egyesület által májusban elindított Túlélősó, amely lehetőséget ad a közönségnek, hogy a produkciókra való jegyvásárlással támogassák a független színház életben maradását.

Az online programsorozatban a következő két hétben az erre az alkalomra, a Régi Zsinagógában készült felvételek – monodráma, régizenekoncert, versszínház és összművészeti performansz – mellett látható lesz a Közép-Európa Táncszínház két előadása is.

Június 2-án, szerdán Az órák című monodráma felolvasószínházi előadásával folytatódik a programsorozat, amelyet Michael Cunningham azonos című regénye alapján a fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, O. Horváth Sári adaptált és állított színpadra. Az előadás három nő összefonódó történetét mutatja be: bár különböző korokban élnek, mindhárman találkoznak a halállal, az anyasággal, és a rájuk ruházott, megöröklött társadalmi szerepekkel. A három nőalakot Kónya Merlin Renáta eleveníti meg, aki 2018-ban végzett a Kaposvári Egyetemen színművész szakán.

Az órák című előadás három nő összefonódó történetét mutatja be

Pénteken az Andaxínház Alkotócsoport Arcból arcba – Petri György-versek – Vers-robbanás című produkcióját mutatják be, amelynek felolvasószínházi verzióját a tavalyi Thealteren láthatták nézők.

Petri György hiteles, kíméletlenül őszinte és fájóan érvényes költészetének közvetlen megtapasztalását nyújtó zenés előadás résztvevői Hajduk Károly, Kalocsay Mercedes és Kárpáti Pál. Nagybőgőn közreműködik Ajtai Péter.

A kínálatból most sem hiányozhat a tánc: június 6-án, vasárnap a Két tánc – egy este programban a Közép-Európa Táncszínház két előadása lesz látható.

Mádi László különleges energiájú koreográfiájának, a Versónak fontos eszköze a váratlanság és a komikum.

A Ketten koreográfusa Mészáros Máté, akit a szegediek is jól ismerhetnek, hiszen a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett szólistája volt, majd neves külföldön alkotókkal és társulatokkal dolgozott együtt.

Június 8-án a szegedi Solis Consort Régizenei Műhely Vivaldi a köbön! című koncertjét nézhetik-hallgathatják meg az érdeklődők: egy különleges zenei csemegét, mivel az elhangzó darabokat historikus hangszereken, eredeti hangolásban lehet majd hallani. A koncerten három, merőben más karakterű mű hangzik el a barokk vonós kamarazene mesterétől, Antonio Vivalditól.

A szegedi Solis Consort Régizenei Műhely három Vivaldi-művet ad elő

Június 11-én, pénteken a Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség Gyakorlatok a megsemmisülésre (Likvidátor előjáték) című produkcióját vetítik majd. A budapesti alkotócsapat június 15-én mutatja be Budapesten a Likvidátor, a felszámoló című kortárs moralitásjátékot, a Régi Zsinagógában ennek az 5 és fél órás, tízszereplős gigamutatványnak a sosem látott és később sem látható előtanulmányait rögzítik.

A tavaszi online Túlélősó zárásaként pedig egy különleges, erre az alkalomra készült, helyspecifikus performansz lesz látható június 14-én, amit Monokróm – Performansz a Régi Zsinagóga terére címmel hoz létre Gergye Krisztián és Téri Gáspár.

A streamelt előadásokat a Tixa felületén lehet megnézni, a stream előadásnapokon este fél 8-kor, illetve fél 9-kor indul és 24 órán keresztül lesz elérhető.

A jegyvásárlók e-mailben kapják meg a linket, amin közvetlenül, regisztráció nélkül megtekinthetik a produkciókat egy alkalommal, egy eszközről, azaz az előadások nem újranézhetők.

Jegyet vásárolni a Tixán lehet.

A streamelt előadásoknál az „egyedül nézem” és „ketten nézzük” jegyek közül lehet választani, de támogatói jegyet is lehet vásárolni.

rag

Nyitóképünkön Mádi László különleges energiájú koreográfiájának, a Versónak egyik jelenete látható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás MASZK Egyesület Thealter alternatív színház előadás fesztivál online Túlélősó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés