Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. május 31. 20:06

Meghalt Török Gizella, országosan ismert tápai gyékényszobrász

A Szeged Kultúrájáért díjjal is kitüntetett népművész vasárnap tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Hirdetés

„Megrendüléssel tudatjuk, hogy a tápéi gyékényesség országszerte egyik legismertebb hirdetője Török Gizella iparművész, Édesanyánk, Nagymama 2021. 05. 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt” – ezzel a szöveggel került fel a Facebookra az alábbi gyászposzt.

Török Gizella a világon egyedülálló gyékényszobrokat, kisplasztikákat készített, nemcsak Szegeden, országosan is ismert volt alkotásaival, amiket többször külföldön is kiállított.

Alkotásai elismeréseként Török Gizella 1997-ben megkapta az Aranyfokos Kézműves Vándordíjat, 2002-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Népművészetért szakalapítvány különdíját, egy évvel később, 2003-ban Szeged Város Alkotói Díját, majd 2005-ben megkapta a Szeged Kultúrájáért díjat.

Számos hazai és külföldi kiállításon bemutatta be munkáit, erről hivatalos oldalán azt írta,

„nagy szeretettel teszem meg ezeket, hiszem, hogy új meg új emberi kapcsolat születik egy-egy kiállítás alkalmával, amely új erőforrása a további alkotói munkámnak”.

Külföldön a többi között az Egyesült Államokban Toledóban és Columbusban, Európában Párizsban és Bécsben is bemutatta munkáit. Idehaza az országos kézműves kiállítás (AMKA) rendszeres résztvevője volt, Szegeden kívül több magyar városban is kiállított.

„Szívemhez legközelebb a népi emberábrázolás áll, a tápai asszony, a parasztember; de gyékénybe álmodtam Dankó Pista alakját, s a millennium ihlette Szent István és Gizella szobrát. Múlt századi szecessziós figuráimat, s mélyebb részletességű szobraimat, az eltérő finomságú és stílusú mozgásokat ugyanaz az anyag, a gyékény segíti megörökíteni”

– írta honlapján olvasható önéletrajzában.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál kultúra Szeged Kultúrájáért díj Tápé gyékényszobrász népművészet Török Gizella
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés