Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 31. 16:39

Kenesei István: Vétlen az SZTE Gulyás László kitüntetésében

Az Élet és Irodalomban megjelent cikkében Kenesei István nyelvész, akadémikus azt állítja: Gulyás Lászlót nem a Szegedi Tudományegyetem terjesztette fel a márciusban megkapott kitüntetésére.

Hirdetés

A botrányos kijelentéseiről elhíresült, etikai vizsgálat alá vont, majd ennek következményeként az egyetemről eltávolított Gulyás László történész ügyében erre a kérdésre ezidáig nem kaptunk választ:

Ki terjesztette fel a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésre Gulyás Lászlót, amit idén március 15-én kapott meg a szegedi egyetem oktatója?

Kenesei István az Élet és Irodalomban (ÉS) megjelent Noszty Feri emeli a tétet című írásában azt állítja, hogy

Gulyást másik munkahelye, a Kásler Miklós-féle Magyarságkutató Intézet terjesztette fel a kitüntetésre.

Kenesei István nyelvész hosszú időn keresztül tanított a szegedi egyetem bölcsészkarának angol tanszékén, az SZTE nyugalmazott professzora, aki 1997–2000 között a JATE tudományos és pályázati rektorhelyetteseként is dolgozott, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az elmúlt egy-két évtizedben alighanem ő volt, aki legalaposabban dokumentálta az ÉS-ben megjelent írásaiban az Akadémia és a hazai felsőoktatás átalakulását.

Az Élet és Irodalom idézett cikkében a Gulyás-ügy kapcsán Kenesei István ezt írta: 

„Kezdjük a jó hírekkel. Elárulom: nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy a hajdan a szegedi mérnöki karról a tanárképző karra átigazolt professzort, aki a regionális tudomány után Pécsett történelemből is szerzett egy PhD-fokozatot, majd csúfosan elbukott a szegedi rektori pályázatával, aki továbbá azokat a minősíthetetlen rasszista, nőgyűlölő stb. beszólásokat engedte meg magának a kurzusain, nem a Szegedi Tudományegyetem terjesztette fel a március 15-i kitüntetésre, hanem a másik munkahelye, a Magyarságkutató Intézet. Az SZTE-t hibáztatóknak tehát meg kell nyugodniuk, hogy az egyetemnek nem állt módjában visszavonatni a javaslatot, hiszen nem is tudtak róla.”

Az idézethez szükséges hozzátenni, hogy az üggyel kapcsolatban kérdésként az merült fel a sajtóban: Gulyás László melyik munkahelyének köszönheti a kitüntetését. Az SZTE-vel kapcsolatban sokkal inkább az a kérdés vetődött fel, hogy miként taníthatott éveken keresztül háborítatlanul egy olyan oktató, aki olyan stílust és szóhasználatot engedett meg a maga számára, mint Gulyás László.

Ha nagyon pontosak szeretnék lenni, akkor Gulyás László kitüntetése kapcsán nem úgy merült fel a kérdés, ki terjesztette fel kitüntetésre, hanem: ki javasolta a kitüntetésre. A kettő nem ugyanaz.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás László homofóbia kitüntetés Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata oktató rasszizmus Szegedi Tudományegyetem szexizmus Kenesei István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés