Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 30. 20:38

Megbukott Orbán Viktor nagy szövetségese, Benjamin Netanjahu

Huszonkét év után szenvedett vereséget Izrael jobboldali miniszterelnöke, eddigi ellenzéke egységkormányt alakít.

Hirdetés

Netanjanhu pártja, a Likud nyerte el a legtöbb mandátumot a március 23-án megrendezett választásokon, nem szereztek azonban elegendő képviselői helyet a többséghez. Ezért eddig az ellenzéki koalíciós tárgyalásokon múlott a kormányalakítás, úgy tűnik ezek végül sikerrel zárulnak: a centrista Jaír Lapidnak sikerült megállapodnia a szélsőjobboldali Naftali Bennettel az egységkormány megalakításáról.

Az új miniszterelnök Naftali Bennet lesz, de a megállapodás értelmében a kormányfői posztot rotációs rendszerben töltik be az összefogás pártjai, így őt később Lapid váltja majd.

A távozó kormányfő, Benjamin Netanjahu, kifejezetten jó viszonyt ápol a magyar kollégájával, Orbán Viktorral. Nagyon úgy tűnik, hogy őt is elérte az Orbán-átok, ugyanis a magyar miniszterelnök épp tizenegy nappal a választások előtt látogatott ki hozzá Izraelbe – most az akkori szavazás eredményeképp bukik meg a Likud kormány. Így Bibi is csatlakozik Silvio Berlusconihoz, Andrius Kubiliushoz, Viktor Janukovicshoz, Robert Ficóhoz, Hoszni Mubarakhoz, Miheil Szaakasvilihez, Sepp Blatterhez és Heinz-Christian Strachéhoz, akik röviddel a magyar miniszterelnökkel való találkozásuk után hazájukban elbuktak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Benjamin Netanjahu Izrael Orbán Viktor választás kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés