Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ismét csonka évadot zárt a színház: két hónap alatt 55 előadást tudtak csak tartani közel tizenötezer nézővel
Művház 2021. május 28. 14:52

Ismét csonka évadot zárt a színház: két hónap alatt 55 előadást tudtak csak tartani közel tizenötezer nézővel

Képriport
Az idén már másodszor zárt csonka színházi évadot a pandémia miatt a Szegedi Nemzeti Színház. Évtizedek óta nem volt ilyen kevés előadás és néző: az utolsó „békeévben”, 2019-ben az évad háromszáznál is több előadását 124 ezren látták, most a tizenötezret sem érte el a nézőszám.

Hirdetés

A tanulás és próbatétel évének nevezte az elmúlt időszakot Kozma József, a közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke.

Az évadzárón a fenntartó önkormányzat nevében arról beszélt, hogy a szegedieknek nagyon hiányzik a színházuk, bár az intézmény sokféleképpen próbálkozott kapcsolatot tartani a közönséggel az elmúlt hónapokban, de a személyes találkozás varázsát nem sikerült pótolni.

– A színészektől az élethez való alkalmazkodást tanuljuk, viselkedésmintákat kapunk és ez most, a legnehezebb időszakban különösen hiányzik.

Kozma József beszélt arról is, próbatétel elé állította a színházat az is, hogy májustól összevonták az intézményt a Szabadtéri Játékokkal és REÖK-kel. Mára viszont létrejött Magyarország egyik legnagyobb, két és fél milliárdos vagyonnal bíró kulturális gigaintézménye.

Barnák László főigazgató a csonka évadot értékelve elmondta, az intézményben összesen hetvennyolcan kapták el a koronavírust, négy kollégájukat el is vesztették. Mára már a munkatársak kilencven százaléka be lett oltva, eddig mindössze harmincegyen nem vették fel a védettséget biztosító vakcinát, akiket most is arra kért a főigazgató, éljenek a lehetőséggel.

– A színház összes részlegében folyamatos munka zajlott az elmúlt évadban is, volt, aki otthon, volt aki a munkahelyén dolgozott – mondta a főigazgató.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A színházi évad ősszel csökkentett nézőszámmal indulhatott, november 11-éig, a játszóhelyek teljes bezárásáig összesen ötvenöt előadást tudtak megtartani, többek között ekkor láthatták a nézők az 1984 című Orwell művet, a Mágnás Miskát, vagy a Carmina Burana című balettet. A két hónap átlagos látogatottsága hetvenöt százalékos volt.

A teljes bezárás után is folyamatosan próbáltak, az elmúlt hónapokban fél tucat új darabot – köztük a Padlás című musicalt, a 39 lépcsőfok című krimit, és két kisoperát is – előadáskészre próbáltak, ezeket a jövő évad műsortervébe építik majd be.

Soha nem látott mértékben megnőtt a színház virtuális látogatottsága. YouTube-csatornájukra összesen huszonegy féle tartalmat töltöttek fel az elmúlt hónapokban, ezeket 18 ezer 684-en látták. Nagyot futott a színház Facebook-oldala is.

Az oda feltöltött tartalmakat – például a Szól a rádió… című kisfilmet, vagy a kultúra napjára készített videóösszeállítást – több mint 600 ezren nézték meg.  

Mérsékelt volt viszont az online színházi előadások iránti érdeklődés. A Mágnás Miska, a Valahol Európában és az Alföldi Róbert rendezte Molière, avagy az álszentek összeesküvése című színműre összesen 1700-an váltottak jegyet.

Horgas Ádám a prózai tagozat vezetője bizarrnak nevezte a most véget érő évadot:

– Erős kezdés után be kellett zárnunk, most megnyitottunk, hogy bezárjuk az évadot – mondta a főrendező, majd hozzá tette, reméli, hogy ősztől hamar visszatalálnak régi szenvedélyükhöz, a színházhoz.

Dinyés Dániel zeneigazgató az operatagozat munkájáról azt mondta, a járvány idején megmutatták, milyen tartás és erő van a társulatban.

– Nem természetes, hogy úgy kell egy darabot, egy operát próbálni, hogy nem tudjuk, mikor lesz a bemutatója, de ezt a reménytelen munkát is mindenki becsülettel elvégezte.

A Szegedi Kortárs Balett táncművészei a rövid évadban tizennégy előadáson léptek fel, ebből nyolcat a szegedi deszkákon táncoltak. Estjeiket 2660 néző látta, és két új bemutatót is készre próbáltak.

Az egyiknek, a Concerto című Bartók estnek a premierje csütörtökön este volt Budapesten, a Bartók Tavaszon. A darabot ősszel természetesen Szegedre is elhozzák, ahol szintén élő zenével, a szegedi szimfonikusok közreműködésével láthatjuk majd. Tizenhárom balett előadásukat online is közvetítették, ezeket több mint 7200 néző látta.

Az évadzáró végén Barnák László főigazgató bejelentette, az idén – a csonka évad miatt – nem adják ki az évad végén szokásos művészeti díjakat. Köszöntötték viszont azokat a kollégákat, akik 25, 30 vagy 40 éve tagjai a színháznak: Kerekes Józsefnét, Szécsiné Hegedűs Krisztinát, Toronykőy Attilát és Tari Györgynét.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László évadzáró Horgas Ádám Juronics Tamás Kozma József Szegedi Nemzeti Színház Dinyés Dániel
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés