Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Olyan kormány kell, ami nemcsak beszél a zöldpolitikáról, hanem tesz is érte – Cseh Katalin Szegeden
Szegeden 2021. május 28. 15:28

Olyan kormány kell, ami nemcsak beszél a zöldpolitikáról, hanem tesz is érte – Cseh Katalin Szegeden

Képriport
A zöld átállásban Magyarország legyen az EU élenjárója – erre Szeged remek példát mutat a geotermikus fűtésrendszerre való áttéréssel. Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője vizitelt a városban.

Hirdetés

Az Európai Parlamenti politikusnak Mihálik Edvin, a Momentum Zöld város programért felelős tanácsnok és Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője mutatta be a Felsővároson már elkészült új geotermikus rendszert.

A Tápai utcai fűtőműnél tartott közös sajtótájékoztatón Mihálik Edvin elmondta: a következő fűtési szezonban már üzemelni fog a geotermikus rendszer, és ezzel felére csökken a város gázfelhasználása és károsanyag-kibocsátás szintje is.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Politikai cél volt, hogy Szeged a legzöldebb magyar város legyen, és az elmúlt két évtizedben komoly lépések történtek ennek érdekében – fogalmazott a Zöld város programért felelős tanácsnok. Jó úton jár a város, és Mihálik Edvin bízik abban, hogy 2022 után olyan kormánya lesz az országnak, amely nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettek mezején is elkötelezett lesz a zöldpolitika mellett.

– Szeged jó példája annak, hogyan kell a fenntartó fejlődés érdekében hatékonyan és tisztességesen felhasználni az uniós forrásokat – jelezte Cseh Katalin, utalva arra, hogy 22 milliárd forintból, 9 milliárd Brüsszelből érkező vissza nem térítendő pénz felhasználásával készül az itteni geotermikus projekt. Jelenleg ez Európa legnagyobb ilyen jellegű beruházása.

Tragikus hibának tartja Cseh Katalin Orbán Viktornak azt a döntését, hogy az uniós Helyreállítási Alapjában, az országnak fenntartott összegből 3300 milliárd forint kedvezményes kölcsönről lemond. Reményét fejezte ki, hogy olyan kormánya lesz a jövőben Magyarországnak, ami ezt az összeget lehívhatja, és fejlesztésekre fordíthatja.

Kérdésre válaszolva mindkét momentumos politikus úgy fogalmazott, hogy kormányváltás esetén folytatnák a korábban sikeres panelprogramot. E mellett más magáningatlan-típusokra is kiterjesztenék az energetikai korszerűsítési pályázatokat. Olyan felújítási programokban gondolkoznak, amelyek azoknak is hozzáférhetőek, akik nem rendelkeznek megtakarításokkal.

Mihálik Edvin hozzátette, hogy kormányváltás esetén nem kizárólag a magyarországi zöldprogramokat kapcsolnák magasabb sebességi fokozatba, hanem visszaadnák az egyetemek szabadságát, és elszámoltatnák az elmúlt tizenegy év tolvajait.

Az országgyűlési képviselő-jelöltként magát az ellenzéki előválasztáson megmérető Mihálik Edvin a sajtótájékoztatón elmondta: megválasztása esetén azért dolgozna, hogy Szegednek még több fejlesztési pénzt harcoljon ki.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Cseh Katalin EU Európai Unió környezetvédelem Mihálik Edvin Momentum Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés