Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 28. 09:46

Nem lehet elvenni a magyarok pénzét – Ceglédi Zoltán jegyzete

Tússzal teli röpülőre nem lövünk, avagy az ellenzéki is elvitathatatlanul magyar – viselkedjék is úgy.

Hirdetés

Friss probléma világította meg, mennyire nehéz úgy ütnie az ellenzéknek mégoly jogosat a Fidesz-kormányon, hogy az ne „a” magyarok arcán csattanjon. Orbánék rá is játszanak, amikor minden, egyértelműen a kormányzásuknak szóló kritikát a magyar népnek címzett gyalázkodássá hazudnak. Ezzel együtt igaz, hogy bizonyos kezdeményezések és döntések, nyilatkozatok és deklarációk kapcsán a legharciasabb ellenzékinek sincs más útja, mint a nemzetinek csomagolt, és történetesen tényleg össztársadalmi érdek mentén politizálni.

Akkor is, ha az Orbánnak jó. Bocs.

Minap ezért igyekezett az uniós „vakcinaútlevél” kapcsán több, ezt felismerő, idehaza ellenzéki párthoz tartozó magyar EP-képviselő az úgynevezett keleti vakcinák létjogosultsága mellett érvelni. Nem azért, mert hirtelen a Szputnyik meg a Sinopharm ügynökei lettek. Hanem azért, mert idehaza milliónyi magyart oltottak már olyan vakcinával, amelyet még nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A felelős politizálás nem puszta rombolás és ellenkezés, hanem nagyon is tisztában van azzal, hogy ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát Brüsszelben, abból orkán támadhat Budapesten. Egyszerűbben szólva: akik bevállalták a családjuk, közösségük védelmében a kínai oltást, azokat ne kezelje az EU másodrendű állampolgárként.

Erről is beszélt Donáth Anna az ATV stúdiójában, lásd a lenti videót!

Na most ugyanezért kizárt, hogy felelős ellenzéki azért küzdjön vagy azt ünnepelje, hogy kevesebb pénz jön Magyarországra az EU-s büdzsékből.

Értsük jól, amit mondok.

  • Ha elérhető, hogy a már elköltött pénzek felhasználásának módját kivizsgálják, szankcionálják, az pompás.
  • Ha lehetséges a jövőben szigorúbb elszámolás ezeknél a pénzeknél, az csodálatos.
  • Helyes és érdemes törekedni arra is, hogy az uniós forrásokat már eleve olyan módon címkézzék meg, hogy nehezebb legyen ellopni, másra költeni, eltéríteni.
  • Indokolt megvizsgálni az egyes „nemzeti sajátosságokat”, és például azt mondani, hogy Magyarországon egy darabig nulla darab kilátót finanszírozunk.

Ami abszolút helytelen törekvés, az az „Orbánék megbüntetése” céljából komplett források kilökdösése a magyar támogatások sorából. Párutcányi vérellenzékin kívül senki nem is fog ennek örülni – előbbieket meg már úgyis sikerült behúzni azzal, hogy a pártelnökök megszüntetik az ellenzéki pártokat, és Karácsony Gergely mögött egyesülnek a kilences mozgalomban.

Fel kell tehát ismerni, hogy politikailag védhetetlen és tényleg árt, ha bárki abban látja a kommunikációs siker lehetőségét, hogy egy, generálisan a gazdaságot sújtó szankcióban csak az Orbán-ellenes élt érzékeli. Pláne, hogy a nemzeti választásokhoz közeledve az EU mindig egyre óvatosabb, nehogy úgy tűnjék, hogy az államok fölötti szervezet manipulálja a tagállami voksolásokat.

Ma kizártnak tűnik, hogy 2022 tavaszáig az Unió érdemi anyagi szankcióval sújtaná a magyar kormányt. Ha pedig így van, akkor az ellenzék egyszerre szenvedi el minden hátrányát annak, hogy elvenNÉ a pénzt a magyar emberektől, de marad az Orbánt gyengíteni-regulázni hivatott pénzelvonás is.

Nem lehet elvenni a magyarok pénzét. Félreértés ne essék: tizenöt éve Orbán is nagyon megütötte a bokáját, amikor ilyesmit követelt ellenzékből. Kattintson csak ide!

Mit lehet ehelyett tenni?

Kettőt.

  • Egyfelől a lehető legjobban, még a brüsszeli kilövellés előtt korlátozni, hogy mire mehet, mit érhet el az uniós pénz. Minél speciálisabb célokat és indikátorokat használok, annál nehezebben lesz belőle harmadik szökőkút a városközpontban, ha a külterületen nincs vezetékes víz sem.
  • Másfelől nem szabadna beletörődni a lopás kiépült módszereibe sem. Itt nagyban segítene, ha rendszeres és közérthető beszámolókat kapnának az EU tisztségviselői és az EP-képviselők arról, hogy miként lopják idehaza a pénzeket.

Összegezve: az nem siker, ha szimplán csak kevesebb pénz jön az országba. Az igen, ha ennek növekvő része tudja kikerülni Mészáros Lőrincet, és normális áron finanszíroz valóban szükséges fejlesztéseket.

Aki ezt tudja, annak pedig szavazatai is lesznek, számosak.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Ceglédi Zoltán EU Európai Parlament Európai Unió járvány jegyzet koronavírus Orbán Viktor pandémia vakcina vakcinaigazolás védőoltás vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés