Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 27. 20:02 Forrás: MTI

Egy nap a parlamentben Fudanról

A törvényjavaslat vitájában a kormánypárt hajthatatlan volt. Az ellenzéki mindennel próbálkozott, hiába.

Hirdetés

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkár a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, és a részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatról szóló expozéjában azt mondta: a kormány elkötelezett amellett, hogy felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét – a hallgatókat, az oktatókat, a kutatókat – ösztönözze a minél sikeresebb, nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények elérésére. Emellett a kormány minden eszközzel támogatja, hogy minél több tudományos teljesítmény jelenjen meg Magyarországon, minél több tudós végezzen nálunk alkotó munkát, és minél több magyar hallgató, kutató, oktató részesülhessen kimagasló képzésekben és szerezhessen világszinten is kiemelkedő tudást.

Szerinte Magyarországnak szüksége van nemzetközi egyetemekre, és mivel a gazdaság hangsúlya keletre tolódik, így „mi is nyitunk kelet felé”.

Emlékeztetett: a magyar miniszterelnök és a kínai államfő 2014-ben állapodott meg egy kínai–magyar egyetem magyarországi felállításáról, és a Fudannak jelenleg is közös képzése van a Corvinus Egyetemmel. Hangsúlyozta: a Fudan Egyetem közel 300 neves felsőoktatási intézménnyel áll szoros kapcsolatban, köztük a világ legrangosabb nyugati egyetemeivel.

Az államtitkár közlése szerint az egyetemen a tervek szerint négy kart indítanak majd: bölcsészettudományi és társadalomtudományi, természettudományi és mérnöki, közpolitikai és üzleti, valamint orvostudományi kart. Szerinte a Fudan Egyetem Budapestre fogja vonzani Európa tehetséges fiataljait, és segíti a Kína és Magyarország közötti további gazdasági kapcsolatokat is.

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka rámutatott: a Kínával való oktatási együttműködés nem új keletű, bal- és jobboldali kormányokon átívelő komoly története van.

Brenner Koloman (Jobbik) vezérszónoki felszólalásában azt mondta: a kínai egyetem konkurenciát fog okozni a kivéreztetett egyetemi világnak, és a magyar egyetemi világot meg kell védeni egy ekkora nagyságrendű befektetéstől. Aggályosnak nevezte az alapítványi formát, valamint azt is, hogy keveset tudni a hitelkonstrukcióról.

Véleménye szerint a törvényjavaslat nem felel meg a magyar polgárok érdekeinek. A magyaroknak modern, XXI. századi, kiemelten támogatott egyetemek az érdekeik, olyan jól kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatokkal, amelyek illeszkednek Magyarország nemzetközi beágyazottságába. Hozzátette: nagy örömmel tárgyalná a Heidelbergi Egyetem vagy bármely más EU-s ország egyetemi kampuszának ügyét is, de ezt az előterjesztést a Jobbik nem tudja támogatni.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt mondta: a baloldal propaganda hadjáratot indított a Fudan Egyetem ellen, „színtiszta politikai számításból” támadják a Fudan Egyetem projektjét. Hozzátette: a tőke és a tudás pedig nemcsak nyugatról keletre, hanem már keletről nyugatra is áramlik.

Molnár Gyula (MSZP) azt kérdezte: miért most, miért így és miért ezt? Szerinte ezen kérdésekre még nem adott választ a kormányoldal a Fudan Egyetemmel kapcsolatban. Sérelmezte, hogy nincs indok az előterjesztés számos tételére, például arra, hogy az egyetem ingyenes kapja meg az ingatlant. Azt is felvetette: nem lenne-e kedvezőbb az a hitel, amit az uniótól vesz fel az ország.

„Én a szívem mélyén Ázsia-párti vagyok” – hangsúlyozta, szerinte is nyitni kell a többi között Kína felé. Feltette ugyanakkor a kérdést: hogyan lehetséges, hogy más országokban Kínán kívül nem nyújt teljes spektrumú képzést az egyetem, egyedül Magyarországon teszi majd ezt. Kijelentette azt is: egy 500 milliárd forintos egyetemalapítást elő kellett volna készíteni a parlamentben, ez azonban nem történt meg.

Arató Gergely (DK) szerint tévedésre és rossz irányra épül a javaslat, sőt bűn a nemzettel és a magyar fiatalokkal szemben. Szerinte egy állami területtel, 100 milliárd forintnyi közpénzzel és egy jelentős hitellel hoznak létre egy magánintézményt. Egy vagyonkezelő alapítványt, ami rendelkezhet a vagyonnal minden ellenőrzés nélkül. „Önök azzal utálták el a CEU-t”, hogy vonatkoznia kell rá a magyar felsőoktatási törvényeknek. A most tárgyalt egyetemre mégsem vonatkozik majd számos hazai jogszabály. Kifogásolta, hogy nem a magyar egyetemek kapnak elegendő forrást. Arról is beszélt: a magyarok sokaságának nem érdeke ennek az egyetemnek a megépítése, az a jól fizető hallgatóknak vagy Kínának az érdeke.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint is kizárólag Kínát, annak kommunista pártját szolgálja a beruházás. Megismételte: a kormány hazudott a magyar egyetemeknek. Hatalmas forrásokat ígért, mégsem biztosítja azt. A Fudan Egyetemre ugyanakkor 550 milliárdot költene, amelyre senkitől nem kapott felhatalmazást. Nemzetbiztonsági kockázatokról is említést tett. Szerinte nem volt eddig olyan kormány a rendszerváltás óta, amely ilyen módon zálogosította volna el a magyar fiatalok jövőjét. Frakciótársa, Csárdi Antal azt idézte fel, hogy a kormány megakadályozta annak a közös uniós állásfoglalásnak a létrejöttét, amely Hongkong kínai elnyomása ellen emelte volna fel a szavát.

Tordai Bence, a Párbeszéd vezérszónoka szerint a Fudan Egyetem jó példa arra, hogy a Fidesz az 1 százalék érdekében kormányoz a 99 helyett. A kínai egyetem „jó lesz” egy szűk elitnek, amely oda járathatja a gyermekét, jó lesz a kínai állami bizniszegyetemnek, hiszen „hatalmasat kaszálnak rajta”, és jó lesz Mészáros Lőrincnek és barátainak, akik alvállalkozóként túlárazott lehetőségeket kapnak. Az egyetemépítés károsultjai pedig a magyar adófizetők lesznek, akik kifizetik a beruházás 540 milliárdos költségét, különösen pedig a vidéki magyar fiatalok, akiktől elveszik a Diákvárost.

Kifogásolta a campusépítés 540 milliárd forintos költségét, miközben az egész magyar felsőoktatás éves finanszírozására csak 453 milliárdot költ a kormány.

„Egyetlen négyzetméter területet sem adunk át a Fudan-projektnek” – fogalmazott Tordai Bence, hozzátéve, hogy ezért indítanak „nemzeti konzultáció” az egyetem építéséről és támogatják a június 5-ére tervezett Fudan-ellenes tüntetést.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ellenzék kritikákra reagálva kiemelte, hogy a kínai hitel felvételéről nem született még döntés. Egyelőre ajánlatok vannak, és a kormány az összes létező finanszírozási konstrukciót meg fogja vizsgálni, mielőtt döntést hoz. Arra, hogy a Fudan-beruházás 540 milliárd forintba fog kerülni, míg a teljes magyar felsőoktatás éves finanszírozására 453 milliárd forintot költ a kormány, az államtitkár úgy reagált, megtévesztő egy beruházás költségének összevetése a felsőoktatás finanszírozásának költségével.

Szél Bernadett független képviselő a hazaárulás minősített esetének nevezte a Fudan Egyetem budapesti campusának létrehozását, azzal érvelve, hogy a kínai hitel felvétele egyet jelent a nemzeti szuverenitás feladásával.

Arra kérte a kormányt, konzultáljanak Montenegróval arról, hogy mit jelent, amikor nemzeti infrastruktúra egy része átkerül egy idegen hatalom kezébe, mert nem tudják fizetni a hitelt, és megkérdezte, hogy a hitelfelvételhez a nemzeti infrastruktúrának mely része kerül letétbe.

Kifogásolta, hogy a módosító javaslat értelmében az állam a campus működését és a fenntartást is finanszírozza, tehát közpénzből tartanak majd fenn egy olyan intézményt, amelynek a működésébe és gazdálkodásába nem lesz beleszólásunk.

Emlékeztetve a Fidesz korábbi Kína-ellenes tiltakozásaira úgy értékelt, hogy a párt feladta saját eszméit és múltját, és tagjai „értékvesztett kommunistasimogatóvá” váltak.

Mátrai Márta (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott: amikor egyetemet alapítunk, nem lehet a világ napi politikai küzdelmeit mércének tekinteni. Kiemelte egy nemzetközi egyetem a kultúrák igazi találkozási pontja lesz, amelyből a magyar diákok csak profitálhatnak, mert használható tudást és világszerte elismert diplomát szerezhetnek.

Az egyetem szellemi híd lesz Ázsia, Kína és Kelet-Közép-Európa között annak minden előnyével, a Fudan Egyetem lesz a „kínai selyemút a tudás világában” – jelentette ki.

Szilágyi György (Jobbik) egy furcsa színjáték részének tulajdonította a javaslatot, melyben a képzés és oktatás célja mögé bújtatva próbál Orbán Viktor nemzetközi támogatókat szerezni saját magának. Azt mondta: Kína nemcsak szimplán beszivárog az EU-ba az intézményen keresztül, hanem egy új fellegvárat épít, ahol megveti lábát mind politikailag, mind gazdaságilag.

Ha Magyarország elsődleges szövetségese az EU és a NATO, akkor „Orbán Viktor magatartását nehéz másnak minősíteni, mint árulásnak” – fogalmazott. Az ellenzéki politikus a Fudan Egyetem projektjét egy olyan lázálomnak nevezte, amit a következő kormánynak minden eszközzel meg kell akadályoznia.

Demeter Márta (LMP) sérelmezte, hogy „uniós pecsétet kap” az az intézmény, amelyből a magyarok nem profitálnak. Felháborítónak nevezte, hogy nem kérdezik meg a kerületében élőket a beruházásról, és konzultációt sürgetett az intézményről. Kijelentette: az lenne a minimum, ha a helyiek ingyen, vagy nagyon olcsón jutnának az intézmény által nyújtott szolgáltatáshoz, vagy munkát kapnának ott. Azt is mondta, hogy a projektből végül nem lesz semmi, ahogy a Budapest–Belgrád vasútból sem, csak az az érdek, hogy a választásokig még „etessék” a kormányközeli cégeket.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az elhangzottakra azt felelte: a Fudan Egyetem ide érkezése egyértelműen a magyar fiataloknak jó, de a magyar gazdaságnak is érdeke. Kapcsolati tőke, gazdasági és kutatási együttműködések is érkeznek a beruházással – hangsúlyozta. Azt is leszögezte: a Fudan nem ideológiai képzéssel válhatott a világ harmincnegyedik legjobb egyetemévé.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Arató Gergely Brenner Koloman Csárdi Antal Demeter Márta DK felsőoktatás Fidesz Fudan Jobbik KDNP Keresztes László Lóránt LMP – Magyarország Zöld Pártja Molnár Gyula MSZP Nacsa Lőrinc Országgyűlés Párbeszéd parlament Schanda Tamás Szél Bernadett Tordai Bence
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés