Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Monodrámával is készül következő évadára a színház: a darab arra figyelmeztet, hogy a másság nem betegség!
Művház 2021. május 27. 16:53

Monodrámával is készül következő évadára a színház: a darab arra figyelmeztet, hogy a másság nem betegség!

Képriport
Egy autista fiatalember világát bemutató monodrámával is készül következő évadára a Szegedi Nemzeti Színház. A kortárs francia szerző, Cédric Chapuis Élet-Ritmusra című darabjának főhősét Medveczky Balázs alakítja, az előadás egyben magyarországi ősbemutató is lesz. Ma olvasópróbával indult a munka.

Hirdetés

A francia szerző saját magának írta és játszotta is a darabot, aminek humora, költőisége és embersége a francia és belga színpadokon minden korosztály szívét gyorsan megnyerte.

A monodrámát Varsányi Anna műfordító, a szegedi színház dramaturgja ültette át magyarra, hazánkban először Szegeden állítják színpadra.

– A darab legfontosabb üzenete az, hogy a különbözőség, a másság nem betegség. Azokat az embereket, akik valamilyen hátrányos helyzetben együtt élnek velünk, beskatulyázzuk, megbélyegezzük. Elfelejtjük, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi, csak bizonyos helyzetekre kicsit másként reagálnak. Ez olykor nagyon érdekes és gyönyörűen meg is színezi a hétköznapokat. Számomra pont az ő különlegességük a csoda – mondta az olvasópróbát megelőzően a rendező.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Hojsza Henrietta tavaly végzett a Színművészeti Egyetemen Horváth Csaba fizikai színházi koreográfus-rendező osztályában, a szegedi monodráma első önálló rendezése.

A darab kamasz főhőse, Adrien Lepage is kicsit más, mint a többiek. Bukdácsol az iskolában, nemigen barátkozik, ám egy nap rátalál élete értelmére, a dobolásra. Eleinte jobb híján anyja mosóporos dobozain üti a ritmust.

Kisvártatva viszont megígérik, hogy vesznek neki egy dobszerkót, ha összeszedi magát. Adrienből egy szempillantás alatt osztályelső és házi tündér válik.

Azonban ahogy zenélni kezd, szemernyi ideje sem marad semmi másra. Heti tíz eurót fizet az öccsének, hogy az ő leckéjét is megírja. A dobolás kezd a család idegeire menni, de Adrien felfedezi, hogy létezik elektromos dobszerkó is.

Már csak a kérdés, honnan szerez rá négyezer eurót?

A monodráma főszerepben Medveczky Balázst láthatja majd a közönség, a tervek szerint decembertől.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Medveczky Balázs olvasópróba Szegedi Nemzeti Színház Hojsza Henrietta monodráma Varsányi Anna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés