Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Három hét alatt épül fel a Dóm téren az ország legnagyobb szabadtéri színháza: Ajándékkoncerttel indul az évad
Művház 2021. május 27. 14:21

Három hét alatt épül fel a Dóm téren az ország legnagyobb szabadtéri színháza: Ajándékkoncerttel indul az évad

Képriport
A hét elején megkezdődött a Szabadtéri Játékok nézőterének és színpadának építése. A Dóm téri monumentális játszóhelyet mindössze három hét alatt építik fel. A kilencvenedik évad június 24-én az Ajándékkoncerttel indul.

Hirdetés

A Dóm téri macskaköveken már elkezdték a színpad és a nézőtér elemeinek összeszerelését. A munkálatok rekordsebességgel haladnak, kevesebb, mint egy hónap múlva ugyanis már startol a jubileumi évad.

– A Szabadtéri a város egyik legfontosabb turisztikai vonzereje, nyaranta az előadások napjain megtelnek a szállodák. A pandémia, a hónapokig tartó elzártság után most különösen fontos, hogy újra élettel, kultúrával töltsük meg Szegedet – fogalmazott Barnák László a mai helyszíni bejáráson, a Dóm téren.

A főigazgató hozzátette, hogy a fesztiválra jellemző műfaji sokszínűség idén is meglesz, hiszen a látványos, világhírű Broadway-musicalek mellett az újszegedi játszóhelyen vígopera, vígjáték és Molière-komédia is várja majd a közönséget két és fél hónapon keresztül.

Várkonyi Miklós, a Szabadtéri műszaki vezetője a csillagfödeles színház monumentális métereiről is beszélt.

A csaknem 4 ezer fős nézőtér mellett a színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis összesen mintegy 2 ezer négyzetméteres. A Dóm térre szállított építési elemek –kiterítve – Szegedtől Hódmezővásárhelyig érnének, a szerkezetek teljes súlya 140 ezer kilogramm, azaz 140 tonna.

A 936 négyzetméteres, óriási színpadnak közel ezer tonna súlyt kell elbírnia, a világítótornyok pedig egy ötemeletes ház méreteivel büszkélkednek. Ezt a már önmagában is lenyűgöző „játszóteret” birtokolják majd az idén nyáron is a Dóm téri játékok művészei.

Nemcsak a műszaki adatok figyelemreméltók, a Szegedi Szabadtéri Játékokon nyaranta közreműködők – a fellépő művészek, technikusok, háttérmunkások, jegyszedők – száma meghaladja az ezerötszázat.

Népszerű musicalek a Dóm téren, vígjátékok és komédiák a ligetben

Az idei évad is bővelkedik szórakoztató, monumentális előadásokban. Az Ajándékkoncert után öt estére a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, majd a Tánc-ünnep című néptánc produkció érkezik a Dóm térre.

A vidéki városok közül először Szegeden látható majd a Puskás, a musical, amit a 2018-as évad közönségkedvence, az Apáca Show követ. Az évadot a Dóm téren egy musical-legenda premierje zárja, a West Side Story-t Alföldi Róbert állítja színpadra, és a produkció hat estén várja majd a csillagtetős színház nézőit.

Barnák László és Várkonyi Miklós. Bemutatták az idei Szabadtérit (A nyitóképre vagy ide kattintva járja be a készülő helyszínt Szabó Luca fotóin keresztül!)

A különleges atmoszférájú újszegedi játszóhelyen a Játékszín fergeteges vígjátékával, a Kölcsönlakással indul az évad július 9-én, majd Mozart vígoperája, a Szöktetés a szerájból, egy Molière-komédia, a Scapin furfangjai, valamint a Nők az idegösszeomlás szélén című musical látható.

Emellett két estén át a Dumaszínház humoristái tornásztatják majd a szegediek nevetőizmait, június 22-én Kőhalmi Zoltán, augusztus 23-án pedig Kiss Ádám kacagtatja meg a nézőket.

A járványügyi szabályok enyhítését követően megélénkült az érdeklődés az előadások iránt, és egyre többen váltanak jegyet a nyári előadásokra. Idén a legnépszerűbb produkció a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, valamint az Apáca show és a West Side Story. A szervezők arra is felhívták a figylemet, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának produkcióin az azok megtartásakor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint vehetnek részt a nézők, így ezekre érdemes odafigyelni.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2021-es évad Dóm tér építés műsor szabadtéri színpad Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés