Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 27. 11:23

Van némi meglepetés a kínai Sinopharm-vakcina most megjelent dokumentációjában

Nagyon várták már a fázis hármas vizsgálatok közzétételét azokban az országokban, ahol oltottak vele, és azok, akik szerettek volna meggyőződni, valóban rendben van a vakcina.

Hirdetés

Az Ameriaki Orvosi Kamara lapjában jelent meg a Sinopharm-vakcina harmadik fázisú vizsgálatának eredménye. Ez azért fontos, mert Magyarországon a média kritikus része is várta ezeket az információkat, hiszen, ezek alapján jobban meg lehet ítélni, hogy amit belénk fecskendeznek, az valóban rendben van. A most megejelent cikkből kiderül, hogy

többnyire egészséges, 60 évnél fiatalabb férfiakon tesztelték a kínai vakcinát, krónikus betegekre nem nagyon.

A Telex azt írja, kétféle elöltvírusos oltást vizsgáltak, ezek 72,8 és 78,1 százalékos hatékonysággal védtek a súlyos tünetektől, miközben a Sinopharm-vakcina papírjaiban 79,34 százalékos hatékonyság szerepelt. Az 1,23 százalékos eltérés tehát bőven elfogadható.

A harmadik fázisú vizsgálatban 40 ezer 832 önkéntes vett részt Jordániában, Egyiptomban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emirátusokban. A jelentkezők egyik csoportja placebót kapott, a másik csoport WIV04-jelű oltást, a harmadik HBO2-jelűt. Az előbbiből 26-an, az utóbbiból 21-en fertőzödtek meg, akik placebót kaptak, azok közül 95-en kapták el a vírust.

A kínai vakcinát kapóknál nem alakult ki súlyos tünet, a placebósoknál viszont két személynél is.

A Bloomberg Quint nyomán a Telex azt írja, érdekesség, hogy a közel 41 ezer résztvevő 85 százaléka férfi volt és 2 százalék alatt volt a 60 éves vagy annál idősebb. Sőt, többségük egészséges volt.

„A Bloomberg Quint szerint ennek eredményeként kevés bizonyíték van arra, hogy a vakcina hatásos és biztonságos a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők körében”

– írja a Telex.

A lap arra hívja föl a figyelmet, hogy a WHO korábban azt közölte, „alacsony mértékben biztosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a kínai vakcina hatásos 60 évnél idősebbeknél”. Ez a megállapítás egyébként teljesen helytálló volt a közölt dokumentáció alapján.

Csakhogy Magyarországon nagyon sok idős ember kapta a kínai vakcinát: 1 millió Sinopharmmal oltott közül 560 ezren 60 évnél öregebbek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés kínai vakcina koronavírus Sinopharm vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés