Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 27. 16:14 Forrás: Szeged Televízió

Vasali Zoltán: Elfogytak a kormány eszközei az oltási hajlandóság növelésére

Hatott-e a kormánynak az ellenzéket oltásellenességgel vádló kommunikációja? Az IDEA Intézet készített erről elemzést, Vasali Zoltán elemzővel beszélgetett erről Balogh Judit a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Az IDEA intézet mérései alapján a kormány sikeresen kampányolt a saját táborának azzal, hogy a baloldal oltásellenes – az ellenzéki szavazókat azonban erről nem tudta meggyőzni. Vasali elképzelhetőnek tartja, hogy az átoltottsággal kapcsolatban elért sikerek pozitív benomyást keltettek egyes választókban, de a kormány eredeti terve, hogy oltáspártiakra és oltásellenesekre ossza fel a politikai mezőt, nem sikerült.

Ezt mutatja az is, hogy az egyes vakcinák között minden választói csoportban erős a megkülönböztetés – különbözőképp vélekednek például az AstraZenecáról, vagy a hiányos dokumentációval rendelkező keleti készítményekről.

Tehát a Fidesz nem tudta egyértelműen negatív színben feltüntetni a kritikusabb és felelősségteljesebb ellenzéki pozíciót.

Lehetséges, hogy a korlátozások feloldása által okozott felszabadulás élmény növelni fogja a kormánypártok támogatottságát, de egy esetleges negyedik hullám ezt könnyen romba is döntheti – ezzel kapcsolatban egyelőre nem lehet jósolni. Vasali Zoltán szerint mindenesetre az oltási kampány mostanra elveszítette a lendületét és nem maradt már eszköz a Fidesz kezében, amivel növelni tudná az oltási hajlandóságot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit IDEA Intézet járványkezelés koronavírus Szeged Televízió Téma felmérés halálozás közvélemény-kutatás vakcina Vasali Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés