Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 27. 15:18 Forrás: Szeged Televízió

Simonovits András: Célzott támogatásokra és a nyugdíjrendszer teljes átalakítására lenne szükség

Nem fedezi a nyugdíjak emelése az inflációt, egyre nehezebb helyzetben vannak az idősek, a minimálnyugdíj – hihetetlenül hangzik – de 28 ezer 500 forint; már több mint tíz éve. Simonovits András nyugdíjszakértő elemezte a helyzetet a szerdai Témában.

Hirdetés

A nyugdíjszakértő elmondta, hogy sok nyugdíjas él nehéz körülmények között, de nem mindegyikük, ami eltorzítja az átlagokat – ilyen statisztikák alapján ezért nem lehet megítélni az idősek helyzetét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egyszerűen csak a nyugdíjszámítás módszerén változtatnánk, az mindenkit ugyanúgy érintene – a jómódúakat és a szegényeket is.

Ezért célszerűbb lenne a más országokban jól bevált módon 50 vagy 100 ezer forint egyszeri segélyt adni a nyugdíjasoknak.

Simonovits András szerint fontos lenne az egészségügyi szolgáltatások színvonalát is fejleszteni és ingyenessé tenni a koronavírus-teszteket. Miközben ugyanis a kormány csak havi 900 forintos többlettámogatást nyújtott csak az időseknek, volt aki 20-30 ezer forintért végeztetett el PCR tesztet, hogy találkozhasson az unokáival.

Az alaptörvény garantálja mindenki számára a nyugdíja reálértékének megőrzését ezért az inflációkövető emelésekből nem lehet kihagyni azokat sem, akik magasabb összegre jogosultak. Azonban egyértelmű szükség van az alacsonyabb nyugdíjak korrekciójára, hogy megszűnjenek a drámai különbségek – Simonovits erre csak egy kormányváltás esetén lát lehetőséget. Az inflációkövető kiigazításokkal az is probléma, hogy nagyon eltérő a fogyasztói kosara annak, aki havi 50 ezer forintot kap és annak, aki ennek többszörösét.

A szakértő szerint ezért célzott támogatásokra lenne szükség: lakhatási és egészségügyi támogatásra, az egészséges étkezés elősegítésére.

A 12 éve változatlanul 28 ezer 500 forintos nyugdíjminimumról elmondta, ilyen alacsony összeget senki sem kap, az pedig a rendszer pimaszsága, hogy ehhez az évek alatt jelentősen inflálódott összeghez köt bizonyos segélyeket. A nyugdíjrendszer strukturális problémáinak szempontjából azonban kevés a jelentősége.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit nyugdíj nyugdíjas nyugdíjemelés Szeged Televízió Téma áremelkedés életszínvonal idősek infláció járványkezelés segély
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés