Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 27. 09:37 Forrás: Szeged Televízió

Ujhelyi István: Elege van Orbánék dúlásából az európai közösségnek

Öt nap múlva megkezdi a működését az Európai Ügyészség, hogy feltárja az uniós pénzekkel kapcsolatos csalásokat. Csakhogy éppen nálunk nem vizsgálódnak majd, mert a Fidesz–KDNP kormány nem volt hajlandó csatlakozni. Ujhelyi István, szocialista EP-képviselővel beszélgetett Balogh Judit a szerdai Témában.

Hirdetés

Az Európai Ügyészség nem csak az Európai Unió intézményeitől, de a tagállami kormányoktól is független – Ujhelyi szerint éppen ezért nem csatlakozott hozzá Orbán Viktor. A szocialista képviselő úgy véli, ez egy önleleplező lépést volt:

Ha nem lenne probléma az Orbán-kormány háza táján, ha nem kellene tartaniuk attól, hogy Polt Pétertől független intézmények is nyomozzanak bizonyos ügyekben, akkor már rég csatlakoztunk volna az Európai Ügyészséghez.

Ujhelyi István arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós költségvetési forrásokkal visszaélő fehérgalléros bűnözők így sem lehetnek teljesen nyugodtak, hiszen az ügyészség akkor is utolérheti őket, ha egy másik, csatlakozó tagállamban üzletelnek.

Az Európai Ügyészséghez nem csatlakozott Írország, Dánia és Svédország sem. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint azonban ezekben a tagállamokban annyira fejlett és független az igazságszolgáltatás, hogy nem merülnek fel olyan problémák, mint Magyarországon, vagy Lengyelországban.

Az Európai Ügyészség felállítása és a jogállamisági mechanizmus bevezetése is azt mutatja, hogy az európai közösségnek elege lett Orbánék dúlásából – mondta el Ujhelyi.

Az EP-képviselő szerint például a Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez kapcsolódó Elios-ügyben az érintettek már rács mögött lennének, ha működik az Európai Ügyészség, és van eljárási jogköre Magyarországon. De helyette az lett a vége, hogy a magyar adófizetők fizették ki a közvilágítási pályázatokon keletkezett kárt, mintegy 13 milliárd forintot, amit a kormány végül inkább nem számolt el uniós pályázatként.

Ujhelyi szerint a jövőben attól is tartanunk kell, hogy uniós forrásokat vonnak meg az országtól a visszaélések magas száma miatt.

Ujhelyi Istvánnal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Elios Európai Ügyészség Európai Unió jogállamisági mechanizmus korrupció Szeged Televízió Téma Tiborcz István Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés