Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 26. 20:31

Máshogy, mástól félünk: ezt is átalakította a koronavírus-járvány

A Policy Solutions és a Závech Research friss kutatásából kiderül a migránsokra kis túlzással már nem is emlékszünk, miközben egyre jobban aggódunk az egészségünkért, az egészségügy állapotáért, az elszegényedésért.

Hirdetés

A Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung közös kutatásának célja annak vizsgálata, hogy milyen szorongások és félelmek jellemzik a magyar társadalmat 2021-ben, tudva azt, hogy elmúlt egy évben a koronavírus-járvány elemi erővel alakította át az emberek életét, és a szorongások egy új szintjét ültette el a magyar társadalomban is.

Az elemzés megalapozásához 2021. március 2–11. között végeztek közvélemény-kutatást a Závecz Research partnerségével. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért ezer fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. Az egyes szocio-demográfiai csoportokon belüli bontások az arányok érzékeltetésére alkalmasak, ezekben az esetekben a megnövekvő hibahatár miatt a pontos számok tájékoztató jellegűek. Tekintettel a hat ellenzéki párt közös indulására a 2022-es országgyűlési választásokon, a kutatásban a különböző táborokat az ebből fakadó politikai realitásnak megfelelő bontásban (Fidesz–KDNP, ellenzéki közös lista, bizonytalan szavazók) mutatják be. E hármas bontás egyben fedi is valamennyi, a teljes népességben legalább öt százalékos nagyságú választói csoportot.

A kutatás legfontosabb megállapításai:

  • Tízéves távlatban inkább optimisták a magyarok
  • A fiatalok, a képzettebbek és a kormánypártiak az átlagnál optimistábban látják a jövőt
  • Akit rosszul érintett a koronaválság, a hosszú távú jövőjét is negatívabban látja
  • A legfőbb személyes aggodalmak: szeretteink féltése, megbetegedés, kiszolgáltatottság, anyagi bizonytalanság
  • Az alacsonyabb végzettségűek és az idősebbek jobban félnek a megbetegedéstől
  • Az ellenzéki, a bizonytalan és a fiatalabb szavazók körében erősebbek az anyagi félelmek

Az elmúlt egy évben kialakult válság súlyosságát jelzi, hogy a leggyakrabban említett első öt problémából négy gazdasági jellegű, illetve a megélhetéshez kapcsolódik. A megélhetés magas költségeit említették a legtöbben, a megkérdezettek 55 százaléka nevezte meg ezt a problémát. Az alacsony fizetések ügye ettől nem sokkal maradt el, ezt a problémát 52 százalék említette meg. Az egészségügy helyzete fért még fel a dobogóra (42 százalék). A negyedik helyen – az első három problémától jócskán leszakadva – az egyenlőtlenségek kérdése áll: ezt már kevesebb mint a válaszadók harmada választotta (29 százalék). A megkérdezettek több mint ötöde (23 százalék) nevezte meg az alacsony nyugdíjak problémáját. Ezt a korrupció (16 százalék), a munkáltatóknak való kiszolgáltatottság (14 százalék) és az oktatás (13 százalék) témái követik. A válaszadók tizede számára kiemelt problémát jelent a környezetvédelemmel és klímavédelemmel kapcsolatos fellépés gyengesége, a magas lakásárak, a bevándorlás és a demokrácia minősége. A lista végén a kistelepülési élet nehézségei (8 százalék) és a kivándorlás állnak (7százalék ).

Ami igazán érdekes, hogy az első öt probléma az összes politikai csoportban ugyanaz, és majdnem teljes mértékben egyezik ezek sorrendje is. Az egyetlen különbség, hogy az ellenzékiek között az első két probléma (megélhetés költségei és fizetések) fordított sorrendben van, mint a többi csoportban.

Magyarország jövőjével kapcsolatos főbb aggodalmak a tanulmány szerint: az egészségügy leépülése, az egyenlőtlenségek növekedése és az emberek elszegényedése. Ezen kívül sokan aggódnak amiatt is, hogy nem lesz nyugdíjuk. Egy évvel a globális koronavírus-járvány kirobbanása után a magyarok egyértelműen attól tartanak a legjobban, hogy a jövőben hasonló világjárványok fognak megjelenni. A pártpreferencia és az iskolázottság nincs szignifikáns hatással arra, hogy mennyire tartanak a magyarok újabb világjárványok kirobbanásától, ám az életkor esetében egyértelmű kapcsolatot fedezhetünk fel. Az idősebb válaszadók nagyobb arányban tartanak az újabb fertőző betegségek megjelenésétől.

A teljes tanulmányt itt böngészhetik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus közvélemény-kutatás pandémia világjárvány Závecz Research Friedrich-Ebert-Stiftung gazdasági válság Policy Solutions szorongás félelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés