Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Gémesi György: A lakhatási problémák megoldása a bérlakásépítés, nem pedig az önkormányzati vagyon szétosztása
Túl a városon 2021. május 26. 13:07

Gémesi György: A lakhatási problémák megoldása a bérlakásépítés, nem pedig az önkormányzati vagyon szétosztása

Ezermilliárdos vagyonvesztést jelenthet az önkormányzatoknak, ha elfogadják a bérlakások töredékáron való eladhatóságáról szóló törvényt. Balogh Judit vendége Gémesi György, Gödöllő polgármestere volt.

Hirdetés

Gémesi György a Böröcz László által benyújtott lakástörvény-javaslatról elmondta, hogy itt az önkormányzatiság léte forog kockán. Abban is biztos, hogy az indítványt nem a kormánypárti képviselő találta ki, a Fidesztől kapta a feladatot, hogy nyújtsa be a módosítást.

A települések vagyonát elvesztegetni jócskán a piaci ár alatt, több mint felelőtlenség.

A polgármester szerint számos problémás kérdést nyitna ki az önkormányzati lakásvagyon áron aluli értékesítése:

  • Megjelenne például a lakásmaffia, ők segítenének kivásárolni az ingatlanokat azoknak, akiknek erre nem telik, de rövid idő múlva az utcára tennék őket.
  • Felvirágozna a lakásbiznisz, sokan vennének így önkormányzati lakást csak azért, hogy szinte azonnal továbbadják magasabb áron.
  • Az önkormányzatok pedig nem lennének képesek lakhatást biztosítani a rászorulóknak, hiszen teljesen megszűnne a települési lakásgazdálkodás.

Az önkormányzati vagyon áron aluli kiárusítását Gödöllő polgármestere álmegoldásnak tartja, hasonlóan például a rezsicsökkentéshez és a hulladékgazdálkodáshoz. Elmondta, hogy a csökkentett árakért mindkét esetben fizetnie kell valakinek – legyenek azok az önkormányzatok, vagy az adófizetők. Szerinte lenne sokkal igazságosabb módja annak, hogy több ember jusson otthonhoz Magyarországon:

A közösségi vagyon szétosztása helyett bérlakásépítési programot kellene indítani, aminek a segítségével biztosítható lenne azoknak a lakhatása, akik nem tudnak ingatlant vásárolni.

A kormány azonban nem épít bérlakásokat, erre legfeljebb néhány önkormányzat vállalkozott, és ők a javaslat értelmében ezeket is elveszíthetik.

Nyitókép: Szabó Luca

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit bérlakás Böröcz László Gémesi György Gödöllő lakás lakhatás Magyar Önkormányzatok Szövetsége Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés