Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • MÖSZ az önkormányzati bérlakások ügyéről: A fideszes képviselőknek hallgatniuk kellene a fideszes polgármesterekre!
Túl a városon 2021. május 26. 08:56

MÖSZ az önkormányzati bérlakások ügyéről: A fideszes képviselőknek hallgatniuk kellene a fideszes polgármesterekre!

Elégedetlenek a jövő évi költségvetéssel, teljes egészében elutasítják az önkormányzati bérlakások tervezett kényszerértékesítését. Mellette politikamentes kormányzati magatartás várnak az önkormányzatok.

Hirdetés

Címszavakban talán leginkább a fentiekkel foglalható össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kedden, Hódmezővásárhelyen megtartott elnökségi ülése utáni sajtótájékoztató, ahol Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ-elnöke, a vendéglátó Márki-Zay Péter helyi városvezető, és Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a MÖSZ-társelnöke vett részt. Csupán érdekesség, hogy utóbbiak mindketten az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei. 

A jövő évi állami költségvetéssel mindhárom polgármester elégedetlen, mert 3 százalékos infláció, többletköltségek, és az elvett bevételek csak részbeni visszapótlása miatt csupán 1 százalékos növekedést irányoznak elő a központi kasszából az önkormányzatoknak.

(Fotók forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

A 2022-es év komoly kihívás lesz az önkormányzatoknak – összegzett ezek ismeretében Gémesi György, aki elismételte: a leghatározottabban elutasítják annak a törvénytervezetnek az elfogadását, ami az önkormányzati bérlakások kötelező és kedvezményes értékesítését írja elő a helyhatóságok részére.

A parlament szerdán tárgyalja ezt a kérdést, és mint Gémesi utalt rá: a Budapest XVI. kerületi, a debreceni és a székesfehérvári fideszes városvezetők is elutasítják az önkormányzati ingatlanok kötelező értékesítését. A MÖSZ-elnöke szerint a fideszes országgyűlési képviselőknek hallgatniuk kellene a fideszes polgármesterekre.

A becslések szerint jelenleg nagyjából összesen 1000 milliárd forintra tehető az önkormányzatok bérlakásvagyona. Ha ezt 20 százalékos forgalmi értéken adnák el a lakóknak, akkor horribilis vagyonvesztéssel járna számukra a törvénytervezet elfogadása. Külön gond, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén annak legnagyobb nyertese a lakásmaffia lenne, és ez aligha cél.

Az önkormányzatiság idehaza sikerágazat, és még kormányzati ellenszélben is eredményesen képes működni

– vette át a szót a házigazda, Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester, aki hosszan sorolta, milyen jelentős pénzügyi eredményeket ért el az általa vezetett önkormányzat az elmúlt években. Megemlítette, hogy

Hódmezővásárhely örökölt 10 milliárdos adósságából 4,2 milliárdot már ledolgoztak, és 22 millió forintos bérleti díj megfizetésére sikerült kötelezi egy ingatlanával kapcsolatban Lázár János kormánypárti országgyűlési képviselőt.

A világjárvány ideje alatt a magyar kormány volt az egyetlen a világon, ami nem támogatta, hanem bevételei egy részétől fosztotta meg az önkormányzatokat – mondta Márk-Zay. Szerinte kevés bérlakás maradt a város tulajdonában, mert kedvezményes áron a korábbi fideszes többségű városvezetés azok egy jelentős részét már nagy kedvezménnyel értékesítette.

A fővárosi önkormányzattól 17 milliárd, a kerületi önkormányzatoktól 13 milliárd forint helyi iparűzési adót (Hipa) vont el a Covid alatt a kormány. A tömegközlekedést használók számának drasztikus csökkenése miatt óriási jegyárbevétel-kiesést volt kénytelen elviselni Budapest

– mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester élesen bírálta a magyar kormányzati magatartást az EU helyreállítási alapjával kapcsolatosan. Szerinte egyetlen fővárosi fejlesztés sem került ebbe bele, és a történelmi esély eljátszásának nevezte, hogy az alap nagyjából kétharmadáról lemondott az Orbán-kormány. Hamis állításnak nevezte, hogy a fejlesztési elképzelésekről a kabinet egyeztetett volna az önkormányzatokkal, noha ez Brüsszel külön és kötelező előírása volt. 

Csatlakozva a főpolgármester szavaihoz,

Gémesi György arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparűzési adó egy részének elengedése miatt 150 milliárd forint bevételtől estek el a hazai települések, és ennek a kompenzálása késik. 

Az RTL híradó kérdésére Márki-Zay Péter úgy válaszolt, hogy a 481 vásárhelyi önkormányzati bérlakás harmadát fenyegeti a kényszerértékesítés veszélye. Elmondta, hogy

csütörtökön tárgyalják Hódmezővásárhelyen, az országgyűlési döntést követően, hogy milyen módon lehet menteni a veszélyben lévő vagyont. Felmerült annak lehetősége, hogy ezeket az ingatlanokat az önkormányzati törzsvagyonba vonják, és az is, hogy jelzáloggal terhelik meg, ami akadályozhatja azok eladását.

Külön kérdésre sem árult el többet arról Karácsony Gergely, hogy kitől és pontosan milyen kormányzati ajánlatot kapott annak fejében, hogy ne induljon a miniszterelnök-jelölti megmérettetésen. Minderről nem sokkal korábban a Telexnek adott interjújában beszélt. 

Ilyen kéréssel Márki-Zay Pétert nem keresték – jelezte az érintett, szerinte vélhetően azért, mert tudják róla, hogy nem lenne partner ilyesmiben.

B. P.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: covid-19 Európai Unió Gémesi György helyi iparűzési adó helyreállítási alap járvány járványkezelés Karácsony Gergely koronavírus Lázár János Magyar Önkormányzatok Szövetsége Márki-Zay Péter Miniszterelnökség önkormányzat Orbán-kormány Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés