Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 25. 18:10

Karácsony Gergely: A kormány nem akart érdemben egyeztetni a fővárossal a helyreállítási tervről

A Miniszterelnökség államtitkárának nyílt levelére reagált Budapest főpolgármestere.

Hirdetés

A főváros átadta terveit kormánynak, de a kabinet nem akart érdemben egyeztetni Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről – közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán.

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a főpolgármesternek írt nyílt levelében azt írta: a főváros vezetése a helyreállítási terv társadalmi egyeztetési folyamatába csak a terv leadását megelőző hetekben igyekezett bekapcsolódni. Megjegyezte azt is, hogy ráadásul a főváros javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket a főpolgármester kollégái „egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani”. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette – emelte ki az államtitkár.

Karácsony Gergely erre reagálva közölte, nyilvánosságra hozzák a Fővárosi Önkormányzat javaslatait, „hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány”.

„Mert már megint a magánérdekeket helyezték a közérdek elé, már megint megrövidítették a magyarokat, már megint érzéketlenek voltak a válság miatt bajba jutott emberekkel és vállalkozásokkal szemben, már megint fontosabb volt az orosz és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálása, mint az európai értékválasztás; már megint nem mondanak igazat sem itthon, sem Brüsszelben” – fogalmazott.

A főpolgármester szerint nagyjából ez a története annak, ahogy a kormány mindenféle egyeztetés nélkül lemondott a Magyarországnak járó uniós segítség nagyobbik részéről, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia vele, és „egy érdemben senkivel nem egyeztetett, összetákolt országprogramot” adott le az EU-nak. „Ez így nem maradhat” – szögezte le, hozzátéve: a kormányváltás után első dolguk lesz a Magyarországnak szánt uniós támogatás újratárgyalása. „Mert ez a pénz nem a kormányé, ez a magyar embereket és vállalkozásokat illeti meg” – hangsúlyozta.

Bejegyzésében kitért arra a vádra is, miszerint csupán egy SMS hosszúságú anyagot küldtek a kormánynak arról, hogy mire kívánják elkölteni az EU által biztosított helyreállítási alapból származó forrásokat. Ennek kapcsán a nyilvánosságra hozott dokumentumokra utalva azt írta: a képen láthatóak azok a dokumentumok, amelyek a főváros terveit tartalmazzák, és amelyeket átadtak a kormánynak. „A munkatársaim rengeteget dolgoztak vele, és szerettük volna azt hinni, hogy nem hiába. Utólag azonban bebizonyosodott, hogy a kormánynak esze ágában sincs érdemben konzultálni, egyeztetni” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Sőt, inkább lemondtak 3 ezer milliárd forintról, csak hogy az önkormányzatokkal ne kelljen tárgyalniuk a felhasználásukról, és ne kelljen elszámolniuk vele - folytatta a főpolgármester, hangsúlyozva, hogy „miután a kormány mindent megtett, hogy kivéreztesse a fővárost és az önkormányzatokat, és még az uniós források egy részét is megvonta tőlünk, inkább hallgatnék a helyükben és nem kürtölném tele a médiát nyilvánvaló hazugságokkal”.

Karácsony Gergely azt írta: az ő terveik egy zöld, élhetőbb, modernebb városról szóltak. Ezzel szemben a kormány „betonba és vasba önti a magyarok, köztük a budapestiek pénzét, miközben minden egyes magyar ember zsebéből kivett 350 ezer forintot”, amikor lemondott a helyreállítási alap nagyon kedvező feltételű támogatásainak nagyobb részéről – írta a főpolgármester.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel egyeztetés EU Európai Unió főpolgármester helyreállítási alap Karácsony Gergely Miniszterelnökség önkormányzat Orbán-kormány pályázat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés