Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Megnéztük, milyen egy nem szokványos felolvasószínházi előadás: majdnem színház és majdnem felolvasás, de mégis más
Művház 2021. május 25. 21:20

Megnéztük, milyen egy nem szokványos felolvasószínházi előadás: majdnem színház és majdnem felolvasás, de mégis más

Képriport
Fél évi kényszerszünet után csütörtökön este ismét felgördül a függöny a Kisszínházban. A Szegedi Nemzeti Színház ajándékelőadását, Varsányi Anna Az eprésző kislány című vígjátékát Szilágyi Annamária rendezésében, nem szokványos felolvasószínházi formában láthatják nézők. A próbán jártunk.

Hirdetés

Varsányi Anna Szegeden élő író, műfordító és dramaturg felolvasószínházi előadásában a rendszerváltás éveihez nyúlt vissza, amikor még egy kicsi tanácselnök maradt a polgármester, és hirtelen némettanár lesz az orosztanárból. Az átmeneti kor így önmaga is számos komikus helyzetet rejt magában.

– Egyrészt azért nem szokványos felolvasószínházi előadás ez, mert nemcsak felolvassák a szereplők a színdarabot, hanem kezükben a szövegkönnyel el is játsszák. Lesz díszlet és jelmez, zene és fények, csak éppen nem fejből mondják majd a szöveget a szerepelők, hanem mindvégig olvassák. Ez egy ilyen különleges alkalom, hogy nem kellett a kívülről megtanulniuk a szöveget, sőt kifejezetten tilos volt. Ennek ellenére úgy vettem észre, a többség a fejből fújja a szöveg nagyját, néha azért kell rájuk szólni, hogy nézzék az írott szöveget is – mondta a próba kezdete előtt a rendező, Szilágyi Annamária.

A kétfelvonásos vígjáték közvetlenül a rendszerváltás után, 1991-ben játszódik egy magyar faluban, ahol az éves falunapi előadásra készülődik a színjátszó kör.

A magyar nótákon és népszínműveken pallérozott polgármester, az egykori tanácselnök is a kör oszlopos tagja. Mint a falu első embere úgy érzi, hasznos tanácsokat adhat a Budapestről érkezett vendégrendezőnek is, akinek a neve karrierje csúcsán is csak egy sikertelen Übü király rendezéssel került be a köztudatba.

Most pedig az Eprésző kislány című népballadát adaptálta színpadra, a szereposztást pedig maga a polgármester készítette nem kimondottan szakmai szempontok alapján.

A címszerepet az orosztanárból némettanárrá átképzett negyvenéves Ildikó kapta, tekintve, hogy a férje látja el import pornó kazettákkal a polgármestert.

A próbafolyamatba bekapcsolódik Ildi anyósa, Marika, a csemegepultos Szilvike, Jenő, a falu bikája és Teri, a varrónő. Megcsillannak az alkalmi társulat mindennapi életének komikus helyzetei, miközben régi sebek szakadnak fel és eltemetett titkokra derül fény.

A darabot a csütörtök esti bemutató után másnap, pénteken este is láthatja a szegedi a közönség a Kisszínházban.

Az ajándékelőadáson azok vehetnek részt, akik  a kedden déli határidőig email-ben igényeltek jegyet valamelyik estére.

Az előadások a jelenleg érvényben lévő jogszabályok betartásával, védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Szereplők
Ildi, tanárnő: Tánczos Adrienn
Marika, az anyósa: Fekete Gizi
Karcsi, polgármester: Szegezdi Róbert
Várkonyi Zoltán, rendező: Kárász Zénó
Teri, varrónő: Borsos Beáta
Szilvike, csemegepultos: Menczel Andrea
Jenő, erdész: Krausz Gergő
Tibi, Ildi férje: Szívós László

Alkotók
Díszlet-, jelmez: Varsányi Anna
Világítástervező: Szabó Dániel
Zenei vezető: Vajda Júlia
Ügyelő: Zámbó Nikolett
Súgó: Almási Gyöngyi
Rendezőasszisztens: Kürtös Petra
Rendező: Szilágyi Annamária

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház próba rendező Szegedi Nemzeti Színház Szilágyi Annamária Varsányi Anna vígjáték
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés