Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. május 24. 09:57 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Simai Mihály Hamvas Béla Karnevál című művéről


Hirdetés

„Mikor én még kezdő olvasó voltam, két dolog vonzott ellenállhatatlanul: a foci és a könyv. Visszagondolni is gyönyörűség, hogyan dúskáltunk mi ketten, Zoli barátom és én Gyulán, a valahai úrikaszinó könyvtárában a jobbnál jobb művek között – a legérdekesebbek persze hiányoztak, politikai okokból... Akkor még kincs volt a könyv: a tudás letéteményese, mi pedig mindent tudni akartunk – történelemről, hősökről, a világ csodáiról, no és persze arról a titokról, ami az akkor még külön osztályba »száműzött« lányokat körüllengi. A szó szoros értelmében faltuk a könyveket, hosszú sétákon meséltük egymásnak az olvasott történeteket. A suliban fölhajtható padunk volt, a fölhajtó rész és a pad közötti csekélyke résen át is lehetett olvasni órák alatt, egy kis plusz izgalommal fűszerezve (fülhúzás, körmös is lehetett a vége, de nekem megérte).

Nehéz csak egy kedvencet kiválasztani, olyan, mintha megcsalnám a többi könyv-szerelmemet... Hamvas Béla Karneválját előbb csak fénymásolt lapokon olvastam. Nagyon megfogott, elgondolkodtatott, röptette a fantáziámat a magasabb szférák felé, végtelen távlatokra nyitott ablakot. Addigi Isten-keresésem folytatódott, de egyre táguló térben – mára talán már elmondhatom: keresőből Isten-tudóvá változtam fokozatosan.

A Karneválban arról meditál Hamvas, hogy a világháború után, l945-ben adott volt a nagy lehetőség az emberiség számára: tabula rasa, tiszta tábla volt, olyan új helyzet, amikor a káini bűnök után mindent újra lehetett volna kezdeni, tiszta lappal, egészen másképp!

Ezt akkor, sajnos, nem tettük meg. Most, a pandémia közepén, amikor annyi minden összeomlik, ebben az új helyzetben megint okunk lenne elgondolkozni: tényleg a régi életünket akarjuk-e visszakapni majd, »ha kifárad a vész haragja«, vagy bölcsen új alapokra próbálunk egy újat építeni, az egység, az összetartás és összetartozás – ki merjem mondani...? –, az igazi keresztény értékek jegyében!

És most adjuk át a szót Hamvasnak, a zseniális írónak, a filozófusnak, a bölcsnek, aki arra is jó példa, hogyan némította el a Rákosi-, majd Kádár-rendszer a nemzet szellemi elitjét, meg arra is, hogy ő írta meg az egyik legelképesztőbb, legmaróbb szatíráját ezeknek a diktatúráknak, többek között éppen a Karneválban.

Az ötvenes évek őrült rendeleteinek csúcsszatíráját is megtaláljuk a könyv 593–594. oldalán. A társaságban valaki bejelenti, hamarosan rendelet fog megjelenni arról, hogy minden magyar állampolgárnak közösülésnaplót kell vezetnie, s viccből meg is alkotják a rendeletet, a Rákosi-éra jellemző kifejezéseivel s valami fantasztikus humorral fűszerezve, s mindezt akkor, mikor egyetlen politikai viccért évekre lecsukták az embert. Hamvas a humornak is mestere volt, tudta, hogy feloldó, éltető ereje van” – így ajánlja a művet Simai Mihály József Attila-díjas költő.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör Hamvas Béla Simai Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés