Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 23. 19:46

Vezet az ellenzéki közös lista a Fidesz-KDNP előtt az IDEA szerint

Az intézet április 27. és május 4. között mérte meg, az ellenzék és a kormánypártok támogatottságát.

Hirdetés

A mérés szerint az ellenzék listája három százalékponttal vezet a teljes, választókorú népesség körében a kormánypártok listája előtt.

A DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP közös listája 38 százalékon, a Fidesz-KDNP 35 százalékon áll.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártválasztók körében a két nagy politikai tömb közötti távolság még szűkebb, két százalékpont. Míg az ellenzék listájára 48, a Fidesz–KDNP-re 46 százaléka szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága pedig 2 százalékponttal növekedett – írja az IDEA Intézet.

Az IDEA szerint a Kétfarkú Kutya Pártra 2 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka szavazna.

Az egyes pártokat nézve a Jobbik 11, a DK 10, a Momentum 6, az MSZP 4, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll, a biztos szavazó pártválasztók közül a DK 16, a Jobbik 14, a Momentum 9, az MSZP 5, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll.

Még mindig nagyon magas, 31 százalékos a bizonytalanok, a pártot nem választók vagy szavazni nem akarók aránya.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. április 27. és május 4. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

Fidesz–KDNP közös listájára,
az ellenzéki pártok közös listájára (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),
a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
egyéb párt listájára,

Választható lehetőségek között voltak még: ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani; van véleményem, de azt nem kívánom megosztani; egyikre sem; semmiképp sem mennék el.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Ilyés Tibor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közvélemény-kutatás DK Fidesz IDEA Intézet Jobbik KDNP LMP Momentum MSZP Párbeszéd
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés