Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 23. 16:13

Felmondana a rendőrök, tűzoltók és belügyesek kétharmada Magyarországon

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács reprezentatív felméréséből kiderül, hatalmas a gond a belügyi és rendvédelmi dolgozóknál. 

Hirdetés

A válaszadók 70 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a pályát – írja a Magyar Hang egy közvélemény-kutatásra hivatkozva, amit a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsban tagként szereplő szakszervezetek rendeltek meg.

A Magyar Hang azt is írja, a kutatásban rendőrök, büntetés-végrehajtásban dolgozók, tűzoltók és a testületeknél dolgozó civilek vettek részt. A válaszadók 91 százaléka a hivatásos állomány tagja, harmaduk pedig már legalább 20 éve a pályán szolgál.

A lap összegzése szerint a válaszadók leginkább 

  • a korkedvezményes nyugdíj elvételét;
  • az alacsony fizetéseket;
  • a szociális juttatások alacsony szintjét;
  • és a kiégést okozó körülményeket

jelölték meg, mint olyan tényező, ami miatt elhagynák a pályát.

Érdekesség, hogy a rendvédelmi dolgozók csak 2,3 százaléka elégedett a fizetésével, háromnegyedük egyértelműen elégedetlen a teljes juttatási csomaggal, amit a munkájáért kap.

A Magyar Hang úgy tudja, a közvélemény-kutatás eredményeit egy levél kíséretében elküldték Pintér Sándor belügyminiszternek.

Csak egy példa: egy 10-15 év tapasztalattal rendelkező tűzoltó nagyjából nettó 200-220 ezer forintot keres. Sokkal nagyobb a baj a kezdőknél: egy frissen, a pályán elinduló tűzoltó bruttó 252 ezer 965 forintot kap havonta. Ez nettó 168 ezer 221 forintot jelent.

(Képünk illusztráció; fotó: MTI/Lakatos Péter)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belügyminisztérium büntetés-végrehajtás Pintér Sándor rendőr tűzoltóság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés