Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 23. 11:23 Forrás: Szegedi Tükör

A „mindegy” ellen – Lakner Zoltán jegyzete

Az ellenzéki pártok referenciamunkája lesz az előválasztás: ezen keresztül bizonyíthatják a szélesebb közvélemény számára, hogy értik a helyzetet, amelynek adottságai között meg kell küzdeniük a kormányoldallal, valamint alkalmasak és méltóak az ország vezetésére.

Hirdetés

Alkalmasabbak és méltóbbak rá az Orbán-rendszer urainál.

Először is vegyük az alaphelyzetet. Ha – joggal – azt gondoljuk, hogy Magyarországot a jelenlegi vezetői letérítették a demokrácia útjáról, s bár tartanak választásokat, azok nem szabadok és nem tiszták, akkor ennek vannak bizonyos következményei. Elsősorban arra gondolok, hogy ha az ellenzékben az az álláspont kerekedik felül, miszerint még mindig a választás kínálja a legnagyobb esélyt a változásra, akkor bizony egy nem szabad és nem tiszta választási versenyben kell részt venni. Tudva, hogy az amúgy is egyenlőtlen feltételek bármikor tovább romolhatnak.

Manapság például már számos járványügyi korlátozást feloldottak, ám gyülekezési jogunkkal továbbra sem élhetünk – nem csak a megszorító feltételek állnak fenn, hanem egyenesen a tiltás. Nem lehet demonstrálni, de még csak „pultozni” sem köztéren, miként előválasztási szavazókörként funkcionáló sátrakat sem lehet felállítani, hogy oda gyűljenek a szavazók voksolni. A fennmaradó lehetőségekkel kell tehát valamit kezdeni. Lehet közben hangoztatni az egyenlőtlen feltételeket, mégis, eredményt kell produkálni. Hiszen tudták, mire vállalkoznak.

A másik bizonyítási terep a civilizált hangnemben folytatott vita és az egymás közötti megállapodások betartása. Az ellenzéki közvélemény egy része amiatt aggódik, vajon nem szedik-e szét egymást az ellenzéki jelöltek, tálcán kínálva a lejáratási alapanyagot a Fidesznek a tulajdonképpeni kampányra.

Ez a probléma is valaminek a következménye: ha legalább az ellenzéki jelöltek egy részét – az egyéni indulókat – nyílt versenyeben választják ki, akkor erre az időre a szövetségesek riválisok lesznek. Amennyiben pedig ezt a kettős szerepet nem képesek kezelni, viszonylag fájdalommentesen lefolytatva vitáikat, akkor arra sem lesznek alkalmasak, hogy később koalícióban közösen kormányozzanak.

Végül pedig az alkalmasság. A szembenálló táborok híveit aligha kell bármiről meggyőzni, esetükben legfeljebb mozgósítási kérdések merülnek fel. Ámde azoknak a polgártársainknak, akik nem elszánt hívei sem a kormánynak, sem az ellenzéknek, vagyis mérlegelik a különböző lehetőségeket, s ki vannak téve az érzelmi hatások hullámainak, pontosan nekik kell megmutatnia az ellenzéknek, hogy több mint egy évtized után egyáltalán elgondolható, hogy másvalaki kormányozzon Magyarországon, mint Orbán Viktor. Az egyszemélyi vezetést elengedni nem kell félni, sőt éppen a csapatmunka kiegyensúlyozottsága teremti meg a jobb döntések feltételeit. Hihetővé kell válnia a változás lehetőségének, és annak, hogy az ellenzéki politikusokból maholnap miniszterek válhatnak, akik döntéseket hoznak és a nemzetközi színtéren képviselik az országot. A csatazaj közepette tehát kormányszerűnek is kell látszani, mert végső soron ez a cél, nem a jelenlegi nagyotmondások másfajta nagyotmondásokkal való felváltása.

Mindehhez hozzátartozik az is: milyen Magyarországot kínál az ellenzék? Mi van az O1G-n túl? Ha másik korszakot nyitunk, milyen lesz az? Mitől fogjuk tudni majd jobban elviselni egymást közös hazánkban? Miként lehet a szabadság és a biztonság is több, amiben részünk lehet? Ez nem csupán kínosan elhessegethetetlen, kipipálandó kötelező feladat, hanem ha jól csinálják, szavazatszerző stratégia is.

Nem mellesleg pedig ez az értelme az egésznek.

Ha nem tudunk fordítani a sorsunkon, akkor olyan mindegy, ki van hatalmon. S nem élhetünk folyton ebben a rosszkedvű mindegyben.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki összefogás jegyzet Lakner Zoltán Szegedi Tükör választás választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés