Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Színes szőttes lett idén a virtuális Szegedi Nyári Tárlat: százötven alkotás látható tizenhét különleges 3D-s teremben
Művház 2021. május 22. 17:33

Színes szőttes lett idén a virtuális Szegedi Nyári Tárlat: százötven alkotás látható tizenhét különleges 3D-s teremben

A hazai kortárs képzőművészet legmeghatározóbb alakjainak műveivel szombaton délután online nyitották meg a negyvenegyedik Szegedi Nyári Tárlatot. A virtuális kiállítás tizenhét különleges 3D-s terme a REÖK kiállítótereinek atmoszféráját idézi meg.

Hirdetés

A tavalyi, hasonlóan megrendezett nagysikerű Táblaképfestészeti Biennálé után idén a nyári tárlatot is online láthatják a nézők, így még szélesebb körhöz juthatnak el a kortárs művészek lenyűgöző alkotásai.

A szegedi nyár egyik legfontosabb kulturális eseményére idén 950 műalkotás érkezett az ország minden tájáról. A szakmai zsűri végül több mint 150 alkotást tartott érdemesnek arra, hogy a REÖK virtuális kiállítótermeiben bemutassa.

A virtuális megnyitón Barnák László, a Reök-palotát is üzemeltető Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a kiállításnak ez a formája nem idegen a REÖK előtt, tavaly a biennálé virtuális kiállítótermeit több mint tizennyolc országból „látogatták meg”.

A kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész a megnyitón arról beszélt, hogy a tavalyi pandémiás helyzet őket is ráébresztette arra, hogy egészen új utakat és módokat kell találni a kiállítások szervezésében és bemutatásában. Így vált az idei nyári tárlat is rendhagyóvá.

A művészettörténész elmondta, a virtuális kiállítótérbe bekerült 150 alkotás friss művészeti produktum, mert az elmúlt bő másfél évben készültek, jórészük a pandémiás időszakban, amikor az alkotók is karanténban voltak, de mindenki dolgozott. Így ez a tárlat valamilyen módon a kortárs magyar művészet egy lenyomata, de egy kiállítás soha nem vállalkozhat teljességre. Ez egy keresztmetszet, de nagyon erős keresztmetszet napjaink művészetéről: festők, szobrászok és grafikusok művein keresztül teljesen új problémák jelennek meg az alkotásokon.

– A Szegedi Nyári Tárlat mindig is egy nagyon sokszínű kiállítás volt, színes szőttesekhez tudnám hasonlítani, olyanokhoz, mint a korai román szőnyegek voltak. Az idei tárlat is egy elképesztő színes kaleidoszkóp, a figurális tendenciáktól kezdve a geometrikus művészeteken át szinte minden megjelenik, ami napjaink kortárs művészetében létezik – mondta Nátyi Róbert.

A mostantól már látható virtuális tárlat tizenhét különleges 3D-s terme a Reök-palota kiállítótereinek atmoszféráját idézi meg, így a látogatók a kiállítóház belső tereiben érezhetik magukat.

Az idei nyári tárlatot a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte a művészvilágban, csaknem 600 alkotó érezte úgy, hogy nem akar lemaradni a képzőművészeti seregszemléről, ezért az utóbbi évek egyik legsokszínűbb tárlata állt össze a Kossuth- és Munkácsy-díjas meghívott művészek munkájával együtt.

Így a virtuális kiállítótermekben mások mellett Aknay János, Sinkó István, Sejben Lajos, Végh András, Mata Attila, Drabik István, Váli Dezső, Popovics Lőrinc, Czene Márta, Verebics Kati, Kántor Ágnes és Vojnich Erzsébet alkotásai is megtekinthetők.

A nyári tárlat mellett nem kell nélkülözniük a REÖK-be látogatóknak a fizikális kiállítást sem, hiszen augusztus végéig látható az épületben Nagy Gábor festőművész Átkelés című tárlata, amely a Munkácsy-díjas alkotó mintegy 350 művét mutatja be.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László kiállítás megnyitó Nátyi Róbert online REÖK Reök palota Szegedi Nyári Tárlat Táblaképfestészeti Biennálé
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés