Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 22. 15:31 Forrás: Szegedi Tükör

Röst Gergely: Szegedinek érzem magam

Röst Gergely matematikusnak nagyon jólesett, hogy neki ítélték a Pro Urbe díjat. Elmondása szerint eddig is szegedinek érezte magát, mostantól azonban még jobban. „Nagyon szeretem a várost, és most úgy tűnik, a város is engem” – mondta nevetve.

Hirdetés

Röst Gergely egy középiskolai matematikaversenyen elért remek helyezésének köszönhette, hogy meghívást kapott egy nyáron a szegedi egyetem Bolyai Intézetébe. Ebben a legendás, néhány éve elhunyt oktatónak, Pintér Lajosnak is nagy szerepe volt, aki kiemelt figyelmet fordított a tehetséggondozásra. Röst Gergely sorsa itt eldőlt. Nagyon megtetszett neki az egyetem, az intézet és Szeged, ahol nem járt korábban. Nem csoda, messziről jött, Nagykanizsáról.

Az egyetem elvégzése után a szegedi doktori iskolában mélyítette el tudását. Közben a híres német egyetemen, Gießenben töltött egy évet, majd szegedi tanulmányai végeztével Torontóba, a York Egyetemre került posztdoktori kutatónak a világhírű Jianhong Wu professzor meghívására, akivel szegedi témavezetője, Krisztin Tibor közvetítésével ismerkedett meg Szegeden.

Torontóban nagy létszámú kutatócsapatban találta magát, amely a járványterjedés matematikájával foglalkozott. Röst Gergely számára ez új kutatási területet jelentett, ahol remekül tudta kamatoztatni a Szegeden elsajátított elméleti matematikát. Hazaérkezése után megszervezte a szegedi egyetemen az ország első matematikai járványtani kutatócsoportját. Ennek a hosszú évek óta tartó munkának az eredményei értek be 2020-ra, amikor a legmagasabb szinten kapcsolódott be a koronavírus-járvány elleni harcba.

Tanult és kutatott Németországban, Kanadában és Angliában (másfél évet töltött az Oxfordi Egyetemen), de mindig úgy tervezte, hogy Szegeden fog élni és oktatni. Kutatói hitvallása, hogy szereti megtalálni a kapcsolatot munkája során más tudományágak képviselőivel.

Sokáig igazolt labdarúgó volt, ezzel is árnyalja a matematikusokról kialakított képet. Három gyermekét együtt neveli feleségével, és feladatának tekinti a matematika népszerűsítését. Túlzás nélkül: sok hívet szerzett eddig is a számok világának.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pro Urbe-díj Röst Gergely Szeged Napja Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés