Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 22. 13:31

A 2022-es választás vidéken fog eldőlni, derült ki egy friss kutatásból

Újabb közvélemény-kutatást tett közzé a Kész Zoltán, volt független képviselő által vezetett Civitas Intézet. Javuló közhangulatot és stabilizálódó erőviszonyokat mutatnak az eredmények és minden jel arra utal, hogy felértékelődik a vidék szerepe a jövő évi választásokon.

Hirdetés

A Civitas május 6. és 11. között végzett telefonos felmérést 1003 fő megkérdezésével. A válaszok alapján májusra javult valamelyest a közhangulat Magyarországon:

36-ról 40 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint jó irányba mennek a dolgok az országban.

A budapestiek elégedetlenebbek, mint a vidéki szavazók, 66 százalékuk szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok.

Három ellenzéki pártnak van 5 százalék fölötti támogatottsága a biztos szavazók között. Továbbra is a Jobbik vezet 14 százalékkal, második helyen a Demokratikus Koalíció áll 13 százalékkal, a harmadik pedig a Momentum 8 százalékkal. Vagyis érdemben csak a DK tudott erősödni március óta, míg a Jobbik stagnál, a Momentum pedig gyengült (igaz csak hibahatáron belül). 

Az összes megkérdezett körében az ellenzéki közös lista támogatottsága 36 százalék, a Fideszé 41 százalék,

míg a biztos szavazó pártválasztók között 45 százalék szavazna az ellenzékre és 53 százalék a kormányoldalra.

A kutatásból az is kiderült, melyik három miniszterelnök-jelölt jutna tovább az előválasztás második fordulójába. Továbbra is Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, az ellenzéki szavazók 30 százaléka szavazna rá, ami 3 pontos erősödést jelent március óta. Dobrev Klára támogatottsága 15 százalékról 25 százalékra növekedett, Karácsony Gergelyé viszont csökkent, 20 százalékkal a harmadik helyen áll. Igaz, a Civitas mérése még azelőtt készült, hogy a főpolgármester bejelentette volna indulását az ellenzéki előválasztáson. 

A Civitas arról is megkérdezte a felmérés résztvevőit, hogy szerintük hol fog eldőlni a 2022-es országgyűlési választás.

62 százalékuk válaszolta azt, hogy a parlamenti választások vidéken fognak eldőlni.

Az ellenzéki tábor egyértelműen úgy látja, hogy a vidéki szavazókat a legjobban Jakab Péter tudja megszólítani – nemcsak a Jobbik támogatói vélekedtek így, de többségében még azok is, akik egyébként Karácsony Gergelyre voksolnának.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Civitas Demokratikus Koalíció DK Dobrev Klára ellenzéki összefogás előválasztás felmérés Jakab Péter Jobbik Karácsony Gergely Kész Zoltán közvélemény-kutatás kutatás Momentum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés