Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Végig vállalt vélemény, látásmód – Bak Róbert ajánlja Zoltán Gábor Szomszéd című regényét
Művház 2021. május 22. 11:57

Végig vállalt vélemény, látásmód – Bak Róbert ajánlja Zoltán Gábor Szomszéd című regényét


Hirdetés

Ha konszenzusra kellene jutnunk, hogy melyik volt az elmúlt évtized legmegosztóbb, legtöbb vitát kiváltó, ám ezzel együtt is legfelkapottabb és legmegkerülhetetlenebb szépirodalmi alkotása, akkor ez a konszenzus minden bizonnyal példátlanul könnyen jöhetne létre, ugyanis erre az egyetlen és valóban kézenfekvő válasz Zoltán Gábor Orgiája lenne.

E mű szinte példátlan sikere nagy valószínűséggel nemcsak abban rejlik, hogy egy hosszú évtizedekig elhallgatott nemzeti tragédiát (a fővárosi nyilasok által bestiálisan elkövetett tömeggyilkosságok) dolgozott fel szépirodalmi eszközökkel, hanem abban is, hogy a szerző megtalálta ehhez azt a tökéletesen precíz, sallang- és érzelemmentes hangvételt, valamint azt a mindent látó és semmit el nem hallgató látásmódot, amivel erről a hosszú hetekig tartó gyilkosságsorozatról egyáltalán beszélni érdemes.

„Este a Király- vagy a Paulay-utcából hoztak be egy csoportot, és egy fiatal anya az utolsó métereken szökésre szánta magát. Vagy megcsúszott. Mindegy, meglőtték vaktába. Nem halt meg azonnal. A kislányát, aki ránézésre négyéves volt, ott hagyták vele. Az anya elvérzett. Reggel, amikor kivilágosodott, a gyerek élt még. Az anya kabátjának csücskén ült. Várta, mi lesz. Egy nyilas kisfiú megdobta hógolyóval.”

Az már a könyv megjelenése után adott interjúkból is tudható volt, hogy az író éveket fektetett a műbe, de hogy voltaképpen milyen mélyre is ásta magát ebben a témába, az a folytatás-kötetből, a Szomszédból látszik csak igazán.

„A nyilasok bináris logika szerint működtetik maguk körül a világot. Semmi. Egy. Semmi. Egy.
A begyűjtött embertömeget mindig kettéválasztják. Férfi – nő.
Zsidó – keresztény.
Fiatal – öreg.
A fiatal nőket különválasztják aszerint is, hogy csúnya – szép.
Kislányok kb. tizenkét évestől felfelé nőnek számítanak.”

Nem csoda, hogy az eredetileg 2018-ban megjelent kötet legújabb utánnyomásának a borítója nem tartalmaz semmiféle konkrét fülszöveget, hiszen csak nagyon nehezen lehet meghatározni, hogy mivel is szembesül az olvasó, ha kézbe veszi ezt a szűk négyszáz oldalt.

  • Egyrészt a Szomszédok egy olyan esszéregény, amely az előző kötet keletkezéstörténetét, a hozzá vezető kutatásokat, illetve az abból kimaradt, ám ettől még roppant fontos történelmi részleteket tartalmazza.
  • Másrészt egy olyan is, amely sokkal bővebb és tágabb kontextusba kívánja helyezni az akkori eseményeket (például megtudhatjuk, hogy miként kapcsolódott neves írónk, Szabó Dezső az akkori történésekhez), így egy kimondottan mély és elgondolkodtató tablót kapunk a holokauszt ezen apró, ám annál borzalmasabb szeletének megértéséhez.
  • Harmadrészt tekinthető ez a szöveg bizonyos értelemben Zoltán Gábor nevelődési és személyiségfejlődési kötetének is, ugyanis először eljutunk attól a fiatal Zoltántól – aki annyi más honfitársához hasonlóan sokáig semmit sem tudott a történelmünk ezen sötét foltjáról, holott a mészárlás egyik központi helyszínétől mindössze pár száz méterre nőtt fel – addig az immár már felnőtt Zoltánig, aki elkezdi végeérhetetlennek tűnő kutatómunkáját, majd addig a Zoltánig, akit az Orgia megjelenése után leköpnek és megfenyegetnek a villamoson.

A Szomszéd persze ebből is következően (néhol) érezhetően indulatból íródott, hogy sokszor felhorgadva, egy-egy nagy lendületet véve (látszólag) csak csapongjon ide-oda, ám a szerző mindvégig vállalja saját magát, látásmódját és véleményét, még akkor is, ha azzal az olvasó nem feltétlenül ért mindig egyet. Ez a könyv ebből a szempontból is éppen olyan karakán alkotás, mint bármelyik másik korábbi Zoltán-kötet.

A Szomszéd fontos mű, amely bár nem regény, de megvan benne minden, ami az elmúlt évtized egyik legfontosabb regényének megírásához vezetett, illetve rengeteg olyan a megértéshez és a történések felfogásához elengedhetetlenül fontos dolog, amely abból a megrázó kötetből kimaradt, és bár összességében nem tartom annyira jelentős alkotásnak, mint az Orgiát, de aki az Orgiát olvasta, az nem kerülheti ki a Szomszédot sem. Az új kiadással pedig itt a lehetőség bárkinek.

Bak Róbert

A Zoltán Gáborról készült képet a Literától vettük át, Valuska Gábor felvétele.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Zoltán Gábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés