Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Borozással bővül a kézművespiac, elindult a közösségi rollerezés, vannak még titkok a Deja Vu Fesztivál körül, de miért május 21-én van Szeged napja? – Itt a Szeged Podcast 42. adása!
Szegeden 2021. május 21. 20:00

Borozással bővül a kézművespiac, elindult a közösségi rollerezés, vannak még titkok a Deja Vu Fesztivál körül, de miért május 21-én van Szeged napja? – Itt a Szeged Podcast 42. adása!

Gedzo és Kovács M. Norbert heti közéleti műsorukban ezúttal is aktuális szegedi témákról kérdezik vendégeiket.

Hirdetés

Újra lesz kézművespiac a Szent István téren, de nem teljesen olyan, mint eddig. Ami most más lesz, az az, hogy a pünkösdi hosszúhétvége miatt nem kettő, hanem három napig fog tartani, nemcsak kézművesdolgokat árulnak majd, hanem borozni lehet néhány borkereskedés és jónevű hazai borászatoknak köszönhetően, és nem este hatkor ér véget a napi program, hanem kitolják egészen tizenegyig, hogy aki tényleg borozni akar, az tudjon is. Erről, és egyéb nyári tervekről kérdeztük a Szegedi Városkép és Piac Kft vezetőjét, Rácz Attilát.

Megérkezett Szegedre a Lime: Budapest után a megyei jogú városok közül nálunk elsőként kezdi meg négyhónapos tesztüzemét a világ egyik legnagyobb közösségi rollerkölcsönzője. A szolgáltatást az SZKT tartja kézben, de hogy mit kell rajta kézbentartani, egyáltalán hogyan fog működni, miként lehet használni, mennyibe fog kerülni, és mi lesz a próbaüzem után, arról Majó-Petri Zoltánnal, az SZKT igazgatójával beszélgettük, akit emellett a jövő keddtől újrainduló fizetős parkolás legfontosabb részleteiről is kérdeztünk.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 042 · 2021.05.21.

Az adás második felében, Marjanucz Lászlóval a történelemtudományok kandidátusával, az SZTE történészével beszélgettünk arról, miért pont május 21-én van Szeged napja, tényleg lehet-e ezt a város születésnapjának hívni, mi történt ezen a napon régen, mennyire régen és pontosan mikor, és mi történt még annál is sokkal régebben, IV. Béla idejében, majd a török hódoltság idején, valamint utána. De azt is megpróbáltuk kideríteni, mióta ünnepeljük Szeged napját, tudta-e egy száz évvel ezelőtti szegedi polgár, hogy minek a napja május 21-e.

Az adás utolsó negyedében pedig a Deja Vu Fesztivál sajtósát kérdeztük, aki történetesen a Gedzo, de persze nem saját magát faggatta, hanem én kérdeztem őt, bár sokszor inkább csak sztoriztunk a korábbi fesztiválokról, közben pedig az is kiderült, amit eddig az augusztus elején esedékes idei fesztiválról tudni lehet.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor borász borászat dance Deja Vu Fesztivál Deja Vu Fesztivál fellépők elektromos roller elektronikus zene fesztivál Gedzo IV. Béla Karikó Katalin kereskedés kézműves kézművesvásár Kovács M. Norbert közlekedés közösségi közlekedés Lime Majó-Petri Zoltán Marjanucz László nyár okos város podcast pop Rácz Attila Szeged Napja Szeged Podcast Szegedi Közlekedési Kft. szegedi önkormányzat Szegedi Városkép és Piac Kft. Szent István tér Szent István téri kézműves és borpiac SZKT történelem várostörténet zene
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés