Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 21. 19:39 Forrás: telex.hu

Orbán keménykedése miatt több mint 35 milliárd forintot bukott Magyarország

Elbukta a cafetériák 2012-es államosítása miatt indított pert a magyar államnak, így több mint 35 milliárd forintot kell fizetni két cégnek.

Hirdetés

Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központjában, vagyis helyben hagyták a Sodexónak járó több mint 25 milliárd forintos kártérítést, amelyet még 2019-ben ítélt meg a cégnek.

Az ügy 2012-be nyúlik vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot.

A kedvezőbb adószabályok miatt népszerű cafeteriákat addig a francia cégek uralták, ekkor azonban egy kormányzati döntés teljesen átalakította a piacot: a szabályokat úgy alakították át, hogy onnantól már csak az állami Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya után járt a kedvezményes adó, a többi béren kívüli juttatás viszont 31 helyett már 51 százalékkal adózott. A korábbi piacvezetők a döntés után gyorsan elvesztették a szerződő partnereiket: az Edenred árbevétele egy év alatt az ötödére, a Sodexo a harmadára esett vissza, a Le Chèque Déjeuner pedig hamarosan ki is vonult Magyarországról.

Az Európai Bíróság is megállapította, hogy a külföldi szereplők kvázi kizárása a magyar piacról ellentétes volt az uniós joggal.

A három érintett cég a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjánál kért kártérítést a magyar államtól, és 2019-ben jelentős mértékű kártérítést meg is ítéltek nekik. Arra hivatkoztak, hogy a magyar döntés szembement a francia–magyar beruházásvédelmi megállapodásban foglaltakkal.

Végül az Edenred-nek 7,1 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie (ez a perköltséggel és a késedelmi kamattal együtt 10,1 milliárdot jelent), a Sodexónak pedig összesen 73 millió eurót (mai árfolyamon nagyjából 25 milliárd forint) kártérítést ítéltek meg.

Az állam fellebbezett, azonban ezt elutasították, így Magyarországnak fizetnie kell.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság kártérítés cafeteria
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés