Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Akadémiai Dolgozók Fóruma: Meddig lehet még hazudni Önöknek? Nem kellene újra összehívni az egyetemi szenátusokat?
Szegeden 2021. május 21. 12:41

Akadémiai Dolgozók Fóruma: Meddig lehet még hazudni Önöknek? Nem kellene újra összehívni az egyetemi szenátusokat?

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kezdeményezi, hogy miután alapvetően változtak az alapítványi egyetemek fejlesztési kilátásai, a modellváltást kérdését tárgyalják újra a szenátusok.

Hirdetés

Idő kérdése volt, hogy a tudományos élet mikor ad hangot elégedetlenségének annak kapcsán, hogy kiderült: az állami fenntartásból alapítványi működésre átállt és átálló egyetemek az eredetileg ígért 1500 milliárd forintos fejlesztési összeghez képest jó esetben 200 milliárdhoz juthatnak.

Nem kizárólag a két összeg közötti különbség óriási, hanem mellette érdemes tudni, hogy a 200 milliárd körüli összeget közel húsz hazai egyetem között kellene felosztani. Ne feledjük, az alapítványi átalakulás esetére korábban csak a Szegedi Tudományegyetem közel 180 milliárd forint elnyerhető fejlesztési forrással számolt.

Azaz a két összeg nagyon nem ugyanaz.

Ezt tette szóvá az Akadémia Dolgozók Fóruma, emlékeztetve arra, hogy az 1500 milliárd forintos ígéretek előbb minden magyarázat nélkül 1100-1200 milliárdra olvadt.

Ám ennél is nagyobb baj, hogy az Európai Unió Helyreállítási alapjából finanszírozott fejlesztésre az Európai Bizottság mondott nemet, kijelentve, hogy az átláthatatlan pénzügyi gazdálkodású alapítványi egyetemek nem részesülhetnek az alapból.

A legfőbb érv mára nem létezik

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának közleménye szerint indokolt lenne újra összehívni az egyetemek szenátusait, és újragondolni az alapítványi működését egészét. Annak fényében különösen, hogy a modellváltás mellett szóló legfőbb érv az volt, hogy soha nem látott nagyságrendű fejlesztési forrás érkezik az előttünk álló években a magyar felsőoktatásba.

A szegedi egyetem vezetője, Rovó László rektor és Palkovics László, a felsőoktatást felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője egymást túllicitálva beszélt hamarosan érkező történelmi nagyságrendű fejlesztési forrásról az SZTE esetében.

Palkovics László egyenesen úgy fogalmazott, hogy az érkező pénzmennyiség kizárólag a helyi egyetem 1921-es alapításakor felhasznált, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter biztosította összeghez lesz mérhető.

Hát nem

„Nem kellemetlen az egyetemi oktatók és hallgatók szemébe nézni most, amikor szembesültek azzal, hogy a 30 ezüstpénz azóta már csak 5 rézpénz, ráadásul osztozni is kell rajta másokkal? Ennek fényében sem okoz semmi rossz érzést mindez azoknak, akik az őket delegáló egyetemi polgárok véleményével szembehelyezkedve szavaztak a ’modellváltásra’?” – teszik fel a kérdést az akadémiai dolgozók.

Ismeretes, hogy az ötvenegy tagú SZTE szenátusában hat olyan szenátor is volt, aki az átalakulásról döntő január 29-ei szavazáson az őket delegálók véleményével ellentétesen szavaztak. Ennek döntő jelentősége volt és van. A modellváltást elutasító szavazási eredmény született volna, ha ez a hat szenátor az általuk képviseltek véleménye szerint szavazott volna.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kérdésként fogalmazta meg az egyetemi átalakulásra igennel szavazók nem érzik-e úgy, hogy az alapjaiban megváltozott pénzügyi lehetőségek miatt tarthatatlanná vált a helyzet?

A becsapottak és az időzített bomba

Mindezt megtoldják azzal a kérdéssel, hogy az alapítványi működést támogatók „nem érzik becsapva magukat?” Az egyetemek pénzügyit érintő ketyegő időzített bombára is felhívják a figyelmet, amikor rámutatnak, hogy a jövő évi költségvetésben az egyetemek fenntartási költségei és a bértömeg jelentősen csökkenni fognak.

„Meddig lehet még hazudni Önöknek? Nem érzik legalábbis kínosnak ezt a helyzetet? Nem kellene esetleg abbahagyni a hallgatást és felszólalni? Javasoljuk az egyetemi szenátusoknak, hogy tárgyalják újra az átalakítás kérdését, hiszen nem létező tervekre és üres fejlesztési ígéretekre mondtak igent” – zárul az Akadémiai Dolgozók Fórumának a Facebookon közzé tett állásfoglalása.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM Magyar Tudományos Akadémia MTA Palkovics László Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE Akadémiai Dolgozók Fóruma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés