Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 20. 21:45

Karikó Katalin előtt a Móra Ferenc Múzeum is megnyílt Szegeden

Képriport
Pedig a gyűjtemény eredetileg még zárva van.

Hirdetés

Egy szegedi látogatás nem lehetne teljes, ha valaki kihagyná a Móra Ferenc Múzeumot. Bár a járványkorlátozások miatt a múzeum még zárva, Karikó Katalinnal csütörtökön kivételt tettek. Az a legkevesebb, ami egy ilyen látogatás kapcsán állítható, hogy van mit megmutatni. A szó többszörös értelmében. A múzeum nemrégiben esett át közel egymilliárd forint értékű teljes külső és belső felújításon, mellette remek tárlatok is nyíltak benne.

Karikó Katalin kíváncsiságára jellemző, hogy az eredeti programban csak a múzeum természettudományi részének felkeresése szerepelt, őt azonban más is érdekelt, így például a Móra-rengetegre keresztelt kiállítást is megnézte.

A vendéget Botka László polgármester kíséretében a múzeumigazgató, Fogas Ottó kalauzolta végig az épületen, Szeged leendő díszpolgára pedig szinte végig kérdésekkel ostromolta az igazgatót, aki egyebek mellett elmondta, hogy az újranyitás után nagyjából két hónapja volt a szegedieknek, hogy felkeressék a múzeumot, ezt követően jött a járvány miatti kényszerű zárás.

Még több kép Karikó Katalin múzeumi látogatásáról a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva látható (Fotók: Iványi Aurél)

A tárlatvezetés közben folytatott beszélgetésükből kiderült, hogy az igazgató nagy reményeket fűz a közelgő újranyitáshoz, abban bízik, hogy sokan keresik fel a gyűjteményt. A szegediek jelentős része a két járványkorlátozás közé eső időben ugyanis nem tudta felkeresni a múzeumot. 

A múzeumi látogatás során biztosítottak lehetőséget a médiának is, hogy Karikó Katalinnal interjúk készüljenek. A kutató először a Szeged Televíziónak adott interjút, amit Balogh Judit, a tévé hírigazgatója készített, és ami itt nézhető meg.

Régen látott médiaérdeklődés kísérte a világhírű biokémikus csütörtöki szegedi napját. Jelen volt egy amerikai hírügynökség forgatócsoportja is, ami egész nap kísérte Karikó Katalint, és interjút is készítettek vele. A forgatócsoporttól tudtuk meg, hogy a kínai állami tévé megbízásából forgattak egész nap Szegeden.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség BioNTech Botka László covid-19 Fogas Ottó járvány Karikó Katalin kiállítás koronavírus kutató látogatás Móra Ferenc Móra Ferenc Múzeum múzeum oltás oltóanyag pandémia Pfizer természettudományi kiállítás tudós vakcina világjárvány Balogh Judit Szeged Televízió interjú média
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés