Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegedet is bemutató zenés, ifjúsági filmet forgat a Szeged Televízió és a Pinceszínház
Művház 2021. május 20. 15:40

Szegedet is bemutató zenés, ifjúsági filmet forgat a Szeged Televízió és a Pinceszínház

A forgatás csütörtökön kezdődött egy óvodában. A film jeleneteit egy hét alatt veszik fel. Ne csodálkozzanak, ha táncoló gyerekekkel és színészekkel találkoznak a városban!

Hirdetés

Márton Klára Tessék engem elrabolni! című regénye alapján forgat filmet az idén húsz éves Szegedi Pinceszínház a Szeged Televízióval közösen. A regény musicalváltozatát 2019-ben állította színpadra Varga Bálint zeneszerző, a Pinceszínház művészeti vezetője, és Janik László rendező. A szerzőpáros ezúttal filmet készít az intézetben nevelkedő, szülőkre vágyó Misi és társai történetéből. Az egy hétig tartó fogatást ma kezdték az egyik újszegedi óvodában.

– Pályázaton nyertünk tízmillió forintot a film elkészítése. Az egyik fontos feltétel az volt, hogy mindent helyi forrásokból kell megvalósítani. Szegeden szerencsére nagy hagyománya van a televíziózásnak, a filmkészítésnek, így jól felkészült, profi stábbal, a Szeged Televízió csapatával és technikájával tudunk dolgozni. A színészek és gyerekszereplők is szegediek

– mondta el a forgatás szünetében Kancsár Orsolya, a Pinceszínház igazgatója.

(fotók: Rafai Gábor)

A regényből 1980-ban Gaál Albert rendezésében már készült egy nagy sikerű családi film, a mostani azonban elsősorban a Pinceszínház bemutatott musicalváltozaton alapul. Viszont sok újdonságot is hoz ahhoz képest, mert az is célja, hogy a város ikonikus helyszínein forgatva Szegedet is a film főszereplőjévé tegye.

– Olyan jellegzetes szegedi helyszíneken forgatunk a következő napokban, mint a Dóm tér, a füvészkert, az Szent István téri kispiac, vagy a Rendező téren található ódon mozdony

– árulta el Klucsik Edit, a film rendezője, akinek tévés újságíróként ez az első teljes estés filmrendezése.

A filmben szereplők zöme a musical alkotói közül kerül ki. A Pinceszínház még 2019 tavaszán hirdetett castingot a gyerekszerepekre: a válogatásra közel nyolcvan jelentkeztek, akikből egy kétfordulós meghallgatás után sikerült 19-et kiválasztani. Ők szerepeltek a musicalben és most a filmben is ők alakítják a gyerekkaraktereket.

– Nagyon rövid volt az idő, így minden szereplőt áthoztunk a musicalből a filmbe. Igaz, két évet öregedtek a gyerekek, de hozzájuk igazítottuk a forgatókönyvet. Ez tűnt egyszerűbbnek

– mondta Janik László, a film dramaturgja.

A történet egy nevelőotthoni osztály, azon belül is egy Misi nevű kisfiú kalandjairól szól, aki hatvan perc alatt bebarangolja majd egész Szegedet.

– Egy hetünk van a jelenetek leforgatására. Az elkészült hatvanperces film premierje a Szeged Televízióban lesz, de terveink között szerepel, hogy bemutatjuk a Belvárosi Moziban is, valamint több helyi televíziónak is felajánljuk

– mondta Klucsik Edit.

A főbb szerepekben a Pinceszínház művészei – Büky Bea, Janik László, Kis Kata, Kancsár Orsolya, Kálmán Zsófia, Rácz László és Gargya Balázs – láthatók majd, a Barátok köztből is ismert Tóth Károllyal kiegészülve.

A film stábja főleg a Szeged Televízió munkatársaiból áll

A vezető operatőr Dani Géza, az operatőr Gyémánt István. A forgatókönyvet Janik László írta, a szkriptdoktor Babiczky László Balázs Béla-díjas filmrendező. A hangmérnök Diamant Gábor, a gyártásvezető Gergely Péter, a műszaki vezető Fischer Gábor, az ügyelő Bolyós Ildikó, a rendezőasszisztens Aradi Mónika és Galambos Renáta. A vágó Rajhona Péter, a rendező Klucsik Edit.

rag

A film kapcsán Klucsik Edit rendező a múlt heti Szeged Podcast vendége volt, a vele készült beszélgetés itt érhető el:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film forgatás Kancsár Orsolya Szeged Televízió Szegedi Pinceszínház Janik László Klucsik Edit
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés