Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2021. május 20. 12:16

Meghalt Puhl Sándor

Hatvanöt éves volt, 1994-ben ő vezette foci-világbajnokság döntőjét. Sem azóta, sem előtte nem csinált magyar ember ilyet. Vezetett BL-döntőt is. Négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének.

Hirdetés

Hatvanöt éves korában elhunyt Puhl Sándor futballbíró, az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének a játékvezetője.

Polgári foglalkozását bútorüzleti dolgozóként kezdte, 1993-tól az egri Domus Áruház igazgatója volt. A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának nekrológja szerint 1970-ben kezdett bíráskodni, majd már fiatalon, 1984-től működött a labdarúgó NB I-ben.

Világhírre a 90-es években tett szert, nemzetközi sportpályafutásának elismeréseként a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének 1994 és 1997 között, illetve adta át neki az ezért járó aranysípot. Ő vezette az emlékezetes brazil–olasz világbajnoki döntőt Los Angelesben 1994-ben, és három évvel később Münchenben a Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőt is.

Puhl Sándor az 1994-es Brazília–Olaszország világbajnoki döntőben (fotó: AFP)

Puhl Sándor – aki Eger és Emőd város díszpolgára is volt – 2002 és 2007 között tagja volt a FIFA játékvezetői bizottságának, 2010 óta pedig az MLSZ játékvezető bizottságának az alelnökeként dolgozott. Az utóbbi években gyakran lehetett látni tévés sportműsorokban szakértőként szerepelni, jellemzően a futballbírók döntéseit, a meccsek egyes vitatott szituációit elemezte.

A játékvezetőt az MLSZ saját halottjának tekinti.

(Nyitókép: Török Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíró férfi labdarúgás foci foci-vb gyász halál játékvezető labdarúgás labdarúgó világbajnokság MLSZ világbajnokság Bajnokok Ligája döntő FIFA Magyar Labdarúgó Szövetség Puhl Sándor UEFA
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés